Skip to content

Paarden aan huis, maar hoe zit het met de vergunningen? Van Santvoort Advies legt uit

Thema: Huisvesting en Verzekeren

Paarden aan huis, maar hoe zit het met de vergunningen? Van Santvoort Advies legt uit

Thema: Huisvesting en Verzekeren

Er is een run op de huizenmarkt. Niet alleen in stedelijk gebied zijn de huizen niet aan te slepen, ook buiten wonen is in trek. In het buitengebied kan het zomaar zijn dat je interesse hebt in een huis met een zogenoemde ‘agrarische bestemming’. Maar zijn er mogelijkheden om op een agrarische bestemming te starten met een paardenbedrijf? En mag je op een agrarische bestemming ook privé paarden houden? We praten je helemaal bij in dit artikel.

 

Bedrijfsmatig versus hobbymatig

Ten eerste is het belangrijk om te beseffen dat er een verschil zit in bedrijfsmatig en hobbymatig paarden houden. Tot 7 paarden kun je paarden aan huis hobbymatig houden,  bij de (bedrijfs-)woning. Mocht je in de toekomst meer paarden willen houden dan is het wijzigingen van de bestemming waarschijnlijk nodig.

 

De agrarische bestemming

Een agrarische bestemming houdt in dat het object alleen gebruikt mag worden voor agrarische doeleinden. Het hoofdinkomen komt uit de agrarische bedrijfsvoering. Daarnaast  zijn er nog een aantal facetten om te bepalen wat de hoofdactiviteit is van een bepaald object. Van Santvoort Advies heeft veel ervaring in het juist opstellen van de omschrijving en kan ook altijd helpen als er twijfel is.

 

Gebruiks- of productiegericht?

We spreken over een paardenhouderij als er sprake is van fokken, africhten, trainen en verhandelen van paarden. De bestemming is gericht op ‘productie’. Een pensionstal valt daarom ook niet onder een agrarische paardenhouderij. Deze is namelijk ‘gebruiksgericht’ en valt daarom onder de gebruiksgerichte paardenhouderijen. Het heeft als kenmerk dat het publieks- en verkeer aantrekkend is. Ondanks dat de voorzieningen grotendeels gelijk zijn van beide bedrijven, is de benoeming toch anders.

 

 

Hypotheekverstrekker

Welke bestemming een huis of accommodatie heeft is belangrijk bij de aankoop. Want geldverstrekkers kunnen terughoudend zijn met het verstrekken van een hypotheek voor een boerderij met agrarische bestemming. In veel gevallen kan het aantrekkelijk zijn om de bestemming te wijzigen. Het kopen van de woning onder voorbehoud van de bestemmingswijziging is iets wat we vaker terug zien komen. Het team van Van Santvoort Advies gaat aan de slag om de bestemmingswijziging in gang te zetten. Er wordt een principeverzoek ingediend bij de gemeente. Als er door de gemeente medewerking wordt verleend aan het principeverzoek, is dit voldoende voor de hypotheekverstrekker. Je hoeft niet te wachten op de definitieve bestemmingswijziging. We krijgen vaak de vraag wat de kosten zijn voor een bestemmingswijzigingen. Je moet ongeveer rekenen op 10.000 tot 15.000 euro.

 

Uitzonderingen

De uitzondering is de bevestiging van de regel. En dat geldt ook zeker als het gaat om bestemmingswijzigingen. Er zijn gemeentes die het agrarisch karakter van een gebied graag intact houden. Dat kan ervoor zorgen dat medewerking aan herbestemming wel of juist niet verleend wordt. Staat een pand met een agrarische bestemming lang te koop dan is een gemeente eerder bereid om mee te werken en zo de verkoopbaarheid te bevorderen. Over het algemeen zijn er altijd veel uitzonderingen omdat iedere gemeente zelf beleid maakt. Het is dus per gemeente afhankelijk hoe er gekeken wordt naar een bestemmingswijziging.

 

Andere artikelen van Van Santvoort Advies:

 

 

 

Deel dit artikel:

Ook interessant

Subsidiekansen voor hippische ondernemers

Pavo versterkt marktpositie door overname in Verenigd Koninkrijk

Een (sport) paard kopen of verkopen?