Skip to content

Ik wil een nieuwe buitenbaan aanleggen, heb ik daar een vergunning voor nodig?

Thema: Huisvesting en Verzekeren, Stal bouw en onderhoud, Wet- en regelgeving

Ik wil een nieuwe buitenbaan aanleggen, heb ik daar een vergunning voor nodig?

Thema: Huisvesting en Verzekeren, Stal bouw en onderhoud, Wet- en regelgeving

Met het mooie weer op komst is buiten rijden ineens veel aantrekkelijker dan in de koude wintermaanden. Bij van Santvoort Advies krijgen we dan ook vaak de vraag of een buitenbak aangelegd mag worden en of daar een vergunning voor nodig is. We leggen je de regelgeving graag uit!

 

Bestemmingsplan

De regels over het wel of niet mogen aanleggen van een buitenbak vind je terug in het bestemmingsplan. Als de rijbaan binnen het bouwblok of de woonbestemming komt te liggen is het vaak direct toegestaan. Maar in veel gevallen geldt hier ook weer, de uitzondering bevestigt de regel. Ga je bijvoorbeeld grond afgraven en moet je grond afvoeren? Dan is een bodemonderzoek mogelijk. Ook is het mogelijk dat er een archeologisch onderzoek verricht moet worden. Dat is afhankelijk van hoe diep er gegraven gaat worden. Regels over archeologisch onderzoek vind je ook terug in het bestemmingsplan. Een vergunning kan dan toch als verplichting gesteld worden.

 

Bouwblok

Dat je een mooie ruimte hebt op je locatie voor een buitenbaan betekend niet meteen dat deze in het bouwblok ligt. Op de website www.ruimtelijkeplannen.nl kun je eenvoudig zien of de geplande buitenbaan in het bouwblok ligt. Het is niet altijd toegestaan om buiten het bouwblok of de woonbestemming een rijbaan aan te leggen. Als er wel mogelijkheden zijn dan heb je altijd een vergunning nodig.

 

 

Voorwaarden

Gemeenten stellen voorwaarden voor het aanleggen van een buitenbaan. Welke voorwaarden van toepassing zijn verschilt per gemeente. Het gaat onder andere over de manier waarop de baan wordt aangelegd, de omheining, de bodemopbouw, de grootte, de verlichting, de landschappelijke inpassing en de ligging. Alle voorwaarden vind je in het bestemmingsplan. Een buitenrijbaan bestaat uit een bodem en een omheining. De gemeente ziet beide anders, de bodem is ‘werk’ en de omheining is ‘bouwwerk’. Het kan dus zo maar zijn dat je voor de bodem wel een vergunning krijgt en voor de omheining niet.

 

Voor wie is de rijbaan?

Door het bestuderen van het bestemmingsplan kun je al veel voorwerk doen en heb je snel informatie of je wel of geen vergunning nodig hebt voor de aanleg van je nieuwe rijbaan. Houdt er daarnaast rekening mee dat er vaak verschil wordt gemaakt tussen een baan voor hobbymatig gebruik of eentje voor een professioneel paardenbedrijf. Ook deze regelgeving verschilt per gemeente. Zo wordt er voor hobbymatig gebruik vaak slechts één buitenbaan toegestaan per locatie en kunnen professionals binnen het bouwblok meerdere rijbanen aanleggen. In beide gevallen geldt er buiten een bouwvlak een vergunningsplicht, maar in veel gevallen is voor een rijbaan binnen een woonbestemming ook een vergunning nodig. Het is voor zowel hobbyruiters als professionals niet toegestaan om in een bos- of natuurgebied een rijbaan aan te leggen.

 

Tot slot is het ook belangrijk dat de rijbaan ‘opgaat’ in de omgeving. Mooi landelijk hekwerk dat past in het landschap is aan te raden. Iedere gemeente stelt ook regels voor de hoogte van het hekwerk en het gebruik van verlichting. Handig om dat even op te zoeken voordat je hiervoor materialen gaat bestellen.

 

Wil je een rijbaan aanleggen maar weet je niet wat de mogelijkheden zijn binnen jouw gemeente? Van Santvoort Advies helpt je graag verder! Meer informatie?
Bel 0492-525552 of mail naar advies@vansantvoort.nl

 

 

 

Op zoek naar de juiste paardenbodem?

 

Deel dit artikel:

Ook interessant

Subsidiekansen voor hippische ondernemers

Pavo versterkt marktpositie door overname in Verenigd Koninkrijk

Paarden aan huis, maar hoe zit het met de vergunningen? Van Santvoort Advies legt uit