Een hoop problemen in de paardenbodem komen voort uit de aanleg. In deze blog nemen we je mee in de vijf meest gemaakte fouten bij de aanleg en in het onderhoud van de paardenbodem. Een overzicht:
Geen fundament
In onze eerdere artikel benoemde we al het belang van het fundament. Zonder fundament geen huis. Datzelfde geldt voor paardenbodems. In de onderlaag zit je basis. En toch focussen veel mensen nog met name op de toplaag. Ga je dus een paardenbodem aanleggen? Verdiep je dan eerst goed in je onderlaag, je wensen (en verwachtingen) voor de bodem. Problemen in de onderlaag zijn achteraf lastiger op te lossen, dan problemen in de toplaag. Een drainerende en stabiliserende onderlaag is de basis voor een goede kwalitatieve toplaag.
Te dik zandpakket
‘Als er maar genoeg zand op zit, komt het wel goed’. Lagen van 20, 30 of zelfs 40cm zand zijn regelmatig geen uitzondering. Maar vervolgens blijkt de bodem dan toch veel te zwaar te zijn. Hoe dikker het zandpakket, hoe lastiger het is voor het zand om te stabiliseren. Daarbij heeft een paardenbodem ook niet deze laagdiktes nodig. Ook nog eens zonde van de investering dus. Een toplaag bestaat gemiddeld tussen de 12 en 15cm zand. Verbetert met een stabiliteit verbeteraar is dit voldoende.
Verkeerd zand
In opvolging van het vorige punt, ‘verkeerd zand’. Krijgen we vaak de vraag “Wat is nu echt goed paardenbakzand?” In de praktijk wordt M3C Zand het meest toegepast. Maar let wel, officieel is M3C Zand geen gekwalificeerd toplaagzand. Maar om budget technische redenen wordt dit zand toch vaak toegepast. In combinatie met een stabiliteit verbeteraar zoals tapijtvezels geeft dit vaak een voldoende stabiele basis bodem.
Andere fijnere zandsoorten zoals ophoogzand of straatzand is niet geschikt. De fijne delen van het zand zullen wellicht voor meer stabiliteit zorgen. Maar de waterdoorlatendheid is te beperkt. Ga je naar grover zand, zoals drainagezand. Dan zal de waterdoorlatendheid goed zijn, maar is de bodem veel te zwaar voor paarden.
Het gemis van water
Bij het gebruik van zand in de bodem, zit je onlosmakelijk verbonden aan water. Zand dat uitdroogt verliest namelijk zijn binding. Dit effect kun je goed zien aan de kust. Aan de vloedlijn is het zand mooi stabiel en hoe dichter je bij de duinen komt, hoe losser het zand is. Het zand is hetzelfde, echter de vochtbalans is zo anders dat het droge zand vele malen losser en instabiel is.
Dit principe geldt ook voor de paardenbodem. Als de vochtbalans in de bodem niet in orde is, droogt het zandpakket uit en wordt deze te zwaar. Dus of je nu sproeit van bovenaf of werkt met een eb en vloed systeem, water blijft een basisonderdeel van de bodem. Zorg daarbij voor dat je de vochtbalans continu op peil houdt. Dus liever iedere dag een beetje sproeien, dan een enkele dag heel veel en dan de bodem weer laten uitdrogen.
Verkeerd onderhoud
Tot slot, naast water als basis onderhoud valt ook slepen en het weghalen van vervuilingen onder het onderhoud van de bodem. Mest niet verwijderen, maar ook andere vervuiling zoals bladeren zorgen ervoor dat de bodem vervuild raakt. De kleine vervuilingen, zoals gecomposteerd blad, maar ook de fijne mestdelen zorgen voor een stoorlaag in de onderlaag, ofwel een beperking in de waterdoorlatendheid.
Ook regelmatig slepen (zonder de bodem hierbij open te trekken) is belangrijk om de paardenbodem stabiel en egaal te houden.
Andere artikelen: