Skip to content

Young Professional Kim van der Woude over stalhulp, PR, administratie en wedstrijdsport; je kunt het niet alleen

Thema: Young professional

Young Professional Kim van der Woude over stalhulp, PR, administratie en wedstrijdsport; je kunt het niet alleen

Thema: Young professional

Young Professional Kim van der Woude werkt nu twee jaar als zelfstandige in haar trainingsstal Stal van der Woude. Zij is op veel fronten al veel tegengekomen met betrekking tot bedrijfsvoering. In de vorige artikelen deelde zij haar start en werkwijze en in dit artikel vertelt Kim over hoe het er achter de schermen aan toe gaat en de (nodige) hulp die ze daarbij krijgt. 

 

Naast het goed en secuur draaien van het dagelijkse trainingsschema, komen er veel andere werkzaamheden op je pad om het bedrijf goed te laten draaien. Dit hield in de afgelopen twee jaar een behoorlijke organisatie in, iets wat ik absoluut niet allemaal alleen had kunnen doen.

 

Een trainingsstal draaien kun je echt niet alleen

 

Stalhulp

Om vijftien paarden elke dag de juiste training en verzorging te kunnen geven had ik iemand naast mij nodig om mij daarin te ondersteunen. De eerste periode was dat mijn zus Daphne. Later ontstond het idee om ‘Leerbedrijf’ te worden en met stagiairs aan de slag te gaan. Dit betekende uiteraard ook extra werk, maar ik vind het super leuk om studenten de fijne kneepjes van een trainingsstal bij te brengen (inclusief het leren omgaan met elk individueel (jong) sportpaard met het eigen karakter). Inmiddels kan ik stagiaires een afwisselende stageperiode bieden, waarbij ze actief meedraaien. Ik weet zelf nog heel goed het verschil in stagebedrijven en de werkzaamheden.

 

 

Stal van der Woude werd, na een fijn bezoek van een medewerker van SBB, goedgekeurd als leerbedrijf en al snel had ik mijn eerste twee super enthousiaste stagiaires.
Stagiaires helpen mij met alle groom- en stalwerkzaamheden (zonder uitmesten) en ik neem ze actief mee in mijn trainingen, om hen te leren hoe ieder paard zijn eigen tempo en wijze van training nodig heeft voor spieropbouw, conditie, hulpaanname, etc.

Wanneer ik een bezoek aan de kliniek moet brengen met een paard of cross-, spring- of dressuurtraining op andere locatie heb, neem ik de stagiaires ook mee. Dit is een welkome afwisseling in het drukke dagschema en ook hier ondervinden ze veel leermomenten.
Tijdens het harde werken is er zeker ook tijd om zelf te rijden met (waar nodig) instructie van mij.

Met mijn allereerste stagiaire was er zo’n fijne klik, dat zij nu mijn vaste zaterdaghulp is geworden en zeer zelfstandig alles doet. Dit geeft mij een gevoel van rust!
Mijn huidige stagiaire heeft het ook zo naar haar zin dat zij buiten haar stage-uren mij ook komt helpen. Echt super fijn en gezellig!

 

Website / Administratie / Klantencontact / PR

Er zit veel werk in de PR en administratie van mijn bedrijf. Het is tenslotte je visitekaartje! Ik probeer er zoveel mogelijk aan te doen om goed in beeld te komen.

Door mijn drukke dagen dat ik werkzaam ben op de stal kan ik dit er niet altijd naast doen. Voor deze werkzaamheden heb ik daarom een sponsor gevonden die vertrouwen in Stal van der Woude heeft en dit voor mij verzorgt.
Reclame Studio Mirjam heeft een prachtige website voor Stal van der Woude gemaakt en houdt deze bij. Voor (potentiële) klanten, die een vertrouwde plek voor hun (sport)paard willen, is dit een fijne, overzichtelijke, goed geïnformeerde site, waar alles over mij te lezen is.

 

 

Daarnaast verzorgt Studio Mirjam mijn administratie en correspondentie m.b.t. verzekeringen, facturen, contracten, etc. Het is super fijn om iemand naast je te hebben die je kunt vertrouwen, waarmee je kunt overleggen en die vaak aan een half woord genoeg heeft om te weten wat te doen. Dit neemt druk uit handen en geeft de nodige rust. Hierdoor kan ik blijven doen waar ik goed in ben.

Klantencontact en overleg doe ik tussen mijn werkzaamheden door. Ik maak ook vaak verslagfilmpjes van de trainingen. Zo houd ik feeling met de eigenaren van de paarden. Bij het afronden van een trainingsperiode bied ik ook de service om de eigenaar instructie te geven met het eigen paard, ter nazorg en op gang helpen. Dat wordt vaak gewaardeerd.

Bij verkoop van paarden komt er veel bezoek, overleg en voorrijdwerk bij kijken. Dit is nodig voor paard en ruiter, om echt de juiste plek en combinatie te vinden. Dat is het doel van training bij verkoop van een fijn sportpaard.
Inmiddels heb ik ook internationaal contacten voor verkoop. Daar komen nog meer werkzaamheden bij kijken; vraag om speciale keuringen, bloedtesten, inentingen, vervoer, tussenpersoon tussen verkoper en buitenlandse koper/ buitenlandse dierenarts, e.d.

Ik vind het ook erg belangrijk om mijn activiteiten te delen. Het posten van mijn activiteiten doe ik graag zelf, mede ook om steeds terug te kijken en stil te staan bij wat ik doe en hoe het gaat. Daar haal ik een stuk zelfreflectie uit en het zijn fijne pauzemomentjes.

 

 

Wedstrijden

Naast deze drukke baan haal ik mijn energie uit de wedstrijdsport. Eindelijk kan het weer! Hier train ik hard voor en ik merk dat ik groei. Ik rijd zowel wedstrijden met mijn eigen eventing paarden, maar ook steeds vaker met eventing- en spring-trainingspaarden die uitgebracht moeten worden voor de eigenaar óf voor de verkoop.

Het is erg fijn dat ik een hechte groep mensen om mij heen heb die altijd mee gaan om mij te ondersteunen. Bij eventing wedstrijden is er altijd veel te doen, voor-, tijdens- en na de wedstrijdonderdelen. Het is dan fijn om vertrouwde grooms te hebben die opzadelen, omzadelen en de paarden goed (na)verzorgen na elk onderdeel.

Natuurlijk verloopt niet alles zoals je graag wilt dat het gaat en kom ik ook zeker de nodige hobbels tegen. Ook dan is het fijn om mensen naast je te hebben die als klankbord en stimulators fungeren. Al met al kan ik terug kijken op twee intensieve jaren van opbouw, waarin ik best wel eens denk: ‘Waar ben ik mee bezig!’, maar ik begin steeds meer in te zien dat het toegaat naar waar ik heen wil. Mijn doelen worden behaald en ik geniet optimaal.

 

Tekst en beeld: Stal van der Woude

 

 

Meer artikelen over en van Kim van der Woude:

 

 

 

 

 

 

Deel dit artikel:

Ook interessant

Subsidiekansen voor hippische ondernemers

Pavo versterkt marktpositie door overname in Verenigd Koninkrijk

Paarden aan huis, maar hoe zit het met de vergunningen? Van Santvoort Advies legt uit