Skip to content

Young professional Kim van der Woude: Een eigen stal op je 21ste, eigenlijk best bijzonder!

Thema: Young professional

Young professional Kim van der Woude: Een eigen stal op je 21ste, eigenlijk best bijzonder!

Thema: Young professional

In het Paard en Bedrijf magazine ‘De Kennismaking’ stelde Kim van der Woude dat het doodnormaal is om op je 21ste een eigen trainingsstal te hebben. Al van jongs af aan heeft zij haar zinnen erop gezet om een eigen stal te hebben. Op alle fronten heeft ze keihard gewerkt om haar droom te verwezenlijken. Maar het is natuurlijk best bijzonder. In de afgelopen twee jaar is deze young professional al heel wat  ups en downs tegen gekomen. De komende periode volgt Paard en Bedrijf de ontwikkeling van Kim op de voet. Wat is haar drive om er zo hard voor te willen werken? Kim deelt graag zelf haar ervaring en kennis.

 

Starten! Hoe en waar?

Net klaar met mijn studie én businessplan, wilde ik zo snel mogelijk van start met mijn eigen trainingsstal. Met een mooi eerste doel voor ogen van ongeveer vijf paarden in training en twee eigen paarden in de eventing/spring-wedstrijdsport, sprong ik naast een baan in loondienst, letterlijk in het diepe.

Dat dit keihard werken zou worden schrok mij niet af. Ik beschik over een enorme drive om mijn doelen te behalen en zet er dan ook mijn tanden in. Daar sta je dan met je plan, maar hoe en waar moet je beginnen en ook zonder financiële buffer! Gaandeweg kwam ik erachter dat je zoiets alleen kunt met mensen om je heen die in je plan geloven en die je willen helpen. Er komt veel meer bij kijken dan alleen paarden trainen voor een klant. Dat had ik allemaal wat te makkelijk ingeschat. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel was zo gepiept, maar hoe dan verder?

Het vinden van de juiste locatie met de goede faciliteiten was mijn eerste zoektocht. Bij de ene pensionstal mocht ik geen eigen bedrijf voeren, bij de andere paste het weide-beleid niet voor een trainingsstal met sportpaarden. En bij een derde pensionstal werden beloftes niet nagekomen. Bij uiteindelijk mijn huidige locatie heb ik echt mijn draai kunnen vinden. Er is altijd wel iets dat je zelf anders zou doen, maar dán moet je voor een eigen locatie gaan. Daar heb ik nu nog niet de financiële middelen voor. Ik heb hier geleerd dat je in overleg een heel eind komt en er met je meegedacht wordt.

 

Het is een zoektocht naar de juiste vorm en de juiste locatie, waarin je met een goed gevoel je werk kunt doen,

 

Hoe kom je aan klanten en waarom willen ze bij jou?

Met hulp van een communicatie professional is er een passend bedrijfslogo ontworpen en een professionele website gemaakt. Op deze manier krijgen klanten een goed beeld van mijn kwaliteiten en strategie. Er zijn diverse multimedia accounts aangemaakt en is een PR actie gestart om op de juiste plekken zichtbaar te zijn. Daarnaast is ook een professionele administratie opgezet, zodat alles ‘klaar voor de start’ stond. Hiermee had ik mijn eerste grote sponsor te pakken!

Veel jonge starters moeten voor een startkapitaal naar een bank, maar ik had zelf al veel geïnvesteerd in het nodige materiaal. Daarnaast heb ik een begin bedrag kunnen lenen bij een privé financierder die in mijn plannen gelooft. Dat geeft een heel fijn gevoel, om niet direct aan een bank vast te zitten. Binnen één week na de start van Stal van der Woude had ik al mijn eerste klant. Dat gaf een heerlijk spannend gevoel!

 

Start

Het eerste paard, een afstammeling van Totilas, kwam in training voor zadelmak maken/opleiden en doorrijden. Door de methode van trainen ‘op basis van rust & vertrouwen, maar duidelijk’, die ik hanteer, ontstond er direct vertrouwen bij de klant. De welbekende ‘olievlek’  begon zich daarna uit te breiden en steeds meer fijne contacten en tevreden klanten kwamen erbij. Stal van der Woude kreeg vorm!

Mijn eerste doel was vrij snel gerealiseerd en ik groeide uit naar het dubbele aantal trainingspaarden. Dit kan gelukkig op de huidige locatie plaatsvinden, waardoor ik een eigen unit heb gekregen voor Stal van der Woude. Super natuurlijk, maar ook erg veel werk. Zo ontstond het idee om Stal van der Woude als leerbedrijf aan te melden bij SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven). Ik vind het heel leuk om leerlingen mee te nemen in mijn professie en hen de fijne kneepjes van mijn vak bij te brengen. Een lekkere bosrit of mee naar de dierenkliniek of training hoort daar ook bij.

 

Gegroeid & Geleerd

In de startperiode van Stal van der Woude is er een mooie groei te zien in opdrachten en klantenbestand, maar ook in de persoonlijke ontwikkeling. Ik heb geleerd dat door open, eerlijk en helder te communiceren, het vertrouwen groeit bij je klanten. Iets dat ik vaak best nog moeilijk vind, zeker wanneer het over een probleem gaat. Het is belangrijk dat je bij je eigen visie blijft, in jezelf gelooft en je aan de gemaakte afspraken houdt.

De uitstraling van je bedrijf en een gastvrije communicatie naar (potentiële) nieuwe klanten is heel belangrijk gebleken. Ik ben ook heel blij met de samenwerkingen die ik afgelopen jaar ben aangegaan, waarin je elkaar kunt versterken in de paardenbranche.’

Wat ik voornamelijk in het werk heb geleerd;
• Werken met paarden is niet altijd te plannen, door blessures wordt je hard met je neus op het feit gedrukt dat je met levende wezens werkt en je planning in duigen valt.
• Jonge paarden opleiden/trainen is écht een vak apart, met risico in het werk.
• Je mag een hoog doel hebben, maar je kunt niet verwachten dat dat snel gerealiseerd kan zijn in deze branche. Gaandeweg ontdek je wat je expertise is, maar hier en daar zal je een keuze moeten maken (soms voor een stapje terug, ook om financiële redenen) om gevoelsmatig te groeien naar je doel en ambitie.

Ik heb echt geleerd dat ik geduld moet hebben en bij tegenslag even een klein dipje mag hebben, maar dan kin omhoog en door! Het is tenslotte ‘mijn’ droom, dus daar moet ik zelf voor gaan.

 

 

 

Andere artikelen over Kim:

 

 

Tekst: Kim van der Woude | Fotografie: Daphne Fotografie

 

Deel dit artikel:

Ook interessant

Subsidiekansen voor hippische ondernemers

Pavo versterkt marktpositie door overname in Verenigd Koninkrijk

Paarden aan huis, maar hoe zit het met de vergunningen? Van Santvoort Advies legt uit