Skip to content

Veulenopfok: voeradvies voor jonge paarden

Thema: Fokken, Voeding

Veulenopfok: voeradvies voor jonge paarden

Thema: Fokken, Voeding

Een veulenopfok is een plek waar veulens naartoe gaan nadat ze zijn gespeend. Veulens en jonge paarden groeien in de eerste jaren van hun leven enorm. Een basisbrok voldoet dan nog niet aan de voedingsbehoefte van het jonge paard, maar wat moet je dan wel voeren?

 

Veulenopfok

Als een veulen gespeend is (gemiddeld bij een leeftijd van 6 maanden), gaan de meeste veulens naar de opfok. Vaak is dit een plek los van de moeder, maar het kan eventueel ook bij je thuis of op stal als er voldoende ruimte is. Een opfok kun je zien als een plek waar jonge paarden samen spelen en opgroeien. Hier leven ze in groepen waarin ze zichzelf kunnen ontwikkelen, contact hebben met soortgenoten en leren wat rangorde is. Jonge paarden groeien in de eerste jaren van hun leven enorm. Warmbloedpaarden wegen bij de geboorte gemiddeld 55 kg en na 2,5 jaar al snel 500 kg. Je kunt je wel voorstellen hoe belangrijk deze opfok voor het paard is.

 

Voeding tijdens de opfok van veulens

Nadat je het veulen hebt groot gebracht met een veulenbrok is het nog geen tijd om over te stappen op een basisbrok. Een basisbrok voldoet namelijk niet aan de voedingsbehoefte van een veulen of jaarling die nog volop in de groei is. Het meest optimale voer bevat de juiste hoeveelheid energie en eiwit voor een goede gelijkmatige groei, zoals Pavo PodoGrow. Deze brok bevat daarnaast ook essentiële vitaminen, mineralen en sporenelementen in de juiste verhoudingen voor een optimale ontwikkeling van het beendergestel. Een voorbeeld hiervan is de hoge, perfect uitgebalanceerde, calcium/fosfor verhouding in Pavo PodoGrow. Vanaf acht maanden kun je je veulen voeren met Pavo Podo® Grow tot een leeftijd van circa drie jaar.

Bij de geboorte wegen warmbloedpaarden gemiddeld 55 kilo. Na 2,5 jaar al snel zo’n 500 kg.

 

Laten opfokken

Als je paard of pony ergens anders in de opfok staat, is het niet altijd mogelijk om zelf voor een brok te kiezen die de groei en ontwikkeling van het jonge paard stimuleert. Dan kun je de noodzakelijke vitaminen, mineralen en sporenelementen ook aanvullen met een supplement, zoals Pavo PodoCare. Dit supplement zorgt voor een optimale ontwikkeling van het beenderstelsel, het versterkt het weefsel en verbetert de doorbloeding bij veulens tot een leeftijd van 30 maanden. Pavo Podo®Care is ook een goede aanvulling als je minder veulenbrok dan de aanbevolen hoeveelheid voert, bijvoorbeeld omdat het veulen snel dik wordt.

Wanneer ook het bijvoeren van een supplement niet mogelijk is gedurende de opfokperiode wordt de start van een veulen nóg belangrijker. Het is dus essentieël om je veulen de eerste maanden een optimale start te geven.

 

Zorg voor voldoende voerplaatsen

Ook is het heel belangrijk dat er voldoende voerplaatsen worden aangeboden met genoeg ruimte ertussen. Zodat ieder veulen de mogelijkheid heeft om in alle rust zijn krachtvoer te eten. Voernijd is namelijk sterk aanwezig in een groep jonge paarden. Een praktische tip is om de veulens al veulenbrok bij te geven in het land. Dit kan door een gedeelte van de wei af te zetten met een hoog hek, waar alleen de veulens onderdoor kunnen lopen en de merries niet. Zo help je de veulens in hun ontwikkeling en wordt de merrie wat ontlast.

Tip: geef veulens al veulenbrok bij in het land door een stuk wei af te zetten waar de merries niet kunnen komen.

 

Granen bijvoeren tijdens opfok

Wij krijgen veel vragen over het bijvoeren van granen tijdens de veulenopfok. Enkelvoudige granen (zoals haver, gerst en maïs), bevatten wel energie (zetmeel) voor de groei, maar hebben een ongunstige mineralenverhouding. Dit brengt de complete mineralenverhouding van je rantsoen uit balans. Ons advies is dan ook om paarden tot twee jaar geen enkelvoudige granen bij te voeren.

 

Weideperiode van veulens en jonge paarden

Wanneer een veulen of jong paard volop in de weide loopt, waarin voldoende gras staat van een goede kwaliteit, kan het bijvoeren van krachtvoer teruggenomen worden. Een veulen met een te goede conditie loopt kans op overbelaste gewrichten wat onherstelbare schade kan veroorzaken. In deze situatie is het goed om de Pavo PodoStart of Pavo PodoGrow (deels) te vervangen door Pavo PodoCare. Dit is een supplement in hagelslagvorm dat zo door het veulen gegeten kan worden. Door Podo als supplement te gegeven, krijgt het veulen wel alle noodzakelijke vitaminen en mineralen binnen, maar geen extra of onnodige energie en eiwit.

 

Speciale aanbiedingen

 

Pavo Podo Start Zakgoed

Pavo Podo®Start (5mm brok) is niet alleen rijk aan hoogwaardige eiwitten (essentiële aminozuren), maar voorziet ook in alle noodzakelijke vitaminen en mineralen die uw jonge veulen nodig heeft.

 

Pavo Podo Grow Zakgoed

Pavo Podo®Grow is het topvoer voor de ontwikkeling van uw gespeende veulen tot het derde levensjaar

 

 

Deel dit artikel:

Ook interessant

Subsidiekansen voor hippische ondernemers

Pavo versterkt marktpositie door overname in Verenigd Koninkrijk

Paarden aan huis, maar hoe zit het met de vergunningen? Van Santvoort Advies legt uit