Skip to content

Veel gestelde transportvragen

Thema: Transport

Veel gestelde transportvragen

Thema: Transport

Een paard (laten) vervoeren is voor veel mensen niet een dagelijkse bezigheid. Vaak komen er voorafgaand aan het transport diverse vragen over hoe dit proces precies in z’n werk gaat. Hier geven we antwoord op enkele veel voorkomende vragen.

 

Wat houdt de transportkeuring in?

Voor het transport binnen Europa dient uw paard in bezit te zijn van een gezondheidsverklaring. Deze verklaring wordt afgegeven na afloop van de transportkeuring wanneer alles in orde is. Deze keuring wordt uitgevoerd door de NVWA en is onderdeel van de Animal Health Law. Bij deze keuring worden de algemene gegevens gecontroleerd. Bijvoorbeeld of het paspoort overeenkomt met de bijhorende chip die het paard bij zich draagt. Hiernaast zal er beoordeeld worden of het paard fit en gezond genoeg is om op transport te gaan. Bloedonderzoek en inentingen zijn niet noodzakelijk, tenzij het paard naar een ander continent gaat of naar een EU-land dat dit verplicht stelt.

 

Wat heeft het paard nodig op transport?

Tijdens het transport dient het bijbehorende paspoort van het paard aanwezig te zijn. Hiernaast dient het paard een goed passend halster te dragen, met een touw om het paard te kunnen laden en lossen. Het is belangrijk dat het halster comfortabel zit en niet snijdt of irritaties kan veroorzaken. Onze chauffeurs doen de paarden staartbeschermers om voor bescherming van de staartwortel. Wij adviseren onze klanten altijd om paarden geen deken en beenbescherming om te doen. De auto’s worden goed geventileerd en op temperatuur gehouden. Als paarden gaan transpireren kan dit gaan irriteren. Dit maakt de paarden onrustig en is er meer kans dat ze zichzelf beschadigen.

 

Is het paard verzekerd tijdens het transport?

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen worden paarden vervoerd voor rekening en risico van de eigenaar/opdrachtgever. Extra verzekering op aanvraag is mogelijk.

 

Vanaf hoe oud mag een veulen mee op transport?

Hier is geen wet- en regelgeving voor. Een veulen mag (samen met de moeder) gewoon vervoerd worden. Wanneer een veulen (of de merrie) alleen op transport gaat, adviseren wij om het veulen ruim voorafgaand aan het transport af te spenen. Bij het kort van tevoren afspenen, zal het veulen (of de merrie) te veel onnodige stress ervaren.

 

Het paard is lastig/niet te laden, kan hij wel mee op transport?

Dit is geen probleem, maar geef dit wel van tevoren aan. Zo kunnen wij extra rekening houden met de omstandigheden. Een aantal van onze chauffeurs zijn gespecialiseerd in het laden van angstige en/of lastig te laden paarden. Als het paard veel stress opbouwt kan er eventueel een oraal kalmerend middel toegediend worden. Uiteraard gebeurt dit alleen in overleg met de eigenaar. Wij willen het transport zo aangenaam mogelijk laten verlopen. Een goede ervaring is vaak het halve werk voor een mogelijke volgende keer.

 

Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben of meer willen weten? Neem dan gerust contact op via: https://horsetransport.world/contact

 

 

Andere artikelen van World Horse Transport:

 

 

 

 

Deel dit artikel:

Ook interessant

Subsidiekansen voor hippische ondernemers

Pavo versterkt marktpositie door overname in Verenigd Koninkrijk

Paarden aan huis, maar hoe zit het met de vergunningen? Van Santvoort Advies legt uit