Skip to content

Goed voeren: ruwvoer als basis

Thema: Voeding

Goed voeren: ruwvoer als basis

Thema: Voeding

Bij het voeren van paarden gaat het al snel over paarden die te dik of te dun zijn, of te heet of juist te sloom. Maar goed voeren gaat verder dan dat! Een goede voeding is namelijk een voorwaarde voor een gezond paard. Hoe dat zit, legt Hartog Paardenvoeders je graag uit.

 

Paarden hebben niet allen voeding nodig om brandstof te leveren voor de training, maar ook om te zorgen voor o.a. de juiste lichaamstemperatuur, hartslag, ademhaling en een goede weerstand. Daarvoor hebben ze voedingsstoffen nodig. Vanaf het moment dat ze beginnen te kauwen, start de spijsvertering. Het voer wordt in steeds kleinere deeltjes opgebroken, zodat zoveel mogelijk voedingsstoffen in het lichaam kunnen worden opgenomen. Wat niet verteerd wordt, vind je later als mest terug.

 

Waarom speeksel helpt

De spijsvertering begint dus in de mond van het paard. Door te kauwen wordt het voer fijn gemaald en wordt er speeksel aangemaakt. Door het speeksel wordt het voer papperig waardoor het beter naar de maag glijdt. Hier worden continu maagsappen geproduceerd, deze zetten de omzetting van het gekauwde voedsel tot opneembare voedingsstoffen in gang en maken opgenomen bacteriën onschadelijk. Als een paard een paar uur lang niets eet, neemt de hoeveelheid maagsappen toe. Hier kan je paard last van krijgen: speeksel neutraliseert namelijk het maagzuur, maar wordt alleen aangemaakt als het paard kauwt. Het is dus belangrijk dat een paard goed kauwt. Hoe langer hij dat doet, hoe meer speeksel hij produceert en hoe beter de vertering van start gaat.

 

Vertering verbeteren

Er is onderzoek gedaan naar de hoeveelheid speeksel die paarden aanmaken bij het eten van ruw- en krachtvoer. Wat bleek? Bij het kauwen op hooi maakt een paard 3,5 keer zoveel speeksel aan als wanneer ze op krachtvoer kauwen. Ruwvoer stimuleert het kauwen en de speekselproductie en brengt het verteringsstelsel op gang. Het lichaam kan hierdoor veel meer voedingsstoffen uit het voer halen. Daarom begin je de dag het beste met ruwvoer en voer je daarna het krachtvoer. Als bijkomend voordeel hebben paarden daarna vaak minder honger waardoor het krachtvoer rustiger wordt gegeten. Schrokt een paard nog steeds? Meng dan een ruwvoermix zoals de Lucerne-mix van Hartog door het krachtvoer.

 

meng je krachtvoer met een ruwvoerproduct, dit zorgt voor meer kauwbewegingen en een rustigere opname van de voerbeurt

 

Ruwvoer als basis

Als een paard te druk of te sloom is zijn we snel geneigd het krachtvoer aan te passen. Echter, ruwvoer is altijd de basis. Van nature is een paard wel twaalf tot zestien uur per dag bezig met de opname van ruwvoer. Het maag- en darmstelsel is helemaal gebouwd op het verteren van ruwvoer. Daar kan handig gebruik van gemaakt worden: met goed, kwalitatief, ruwvoer heb je minder krachtvoer nodig en je helpt je paard gezond te blijven. Laat het ruwvoer regelmatig analyseren zodat je weet wat je eventueel bij moet voeren. Zorg ook dat paarden voldoende te eten hebben: de basis van een goed samengesteld rantsoen bestaat voor minimaal anderhalve kilogram uit ruwvoer per 100 kilogram lichaamsgewicht van het paard per dag. Bij voorkeur wordt dit verspreid over vier voerbeurten per dag. En ten slotte: let erop dat een paard nooit langer dan zes uur achter elkaar niets te knabbelen heeft om maag- en darmproblemen te voorkomen!

 

 

Deel dit artikel:

Ook interessant

Subsidiekansen voor hippische ondernemers

Pavo versterkt marktpositie door overname in Verenigd Koninkrijk

Paarden aan huis, maar hoe zit het met de vergunningen? Van Santvoort Advies legt uit