Skip to content

Zonne-energie opwekken op het dak

Thema: Duurzaamheid, Stal bouw en onderhoud

Zonne-energie opwekken op het dak

Thema: Duurzaamheid, Stal bouw en onderhoud

Zonnepanelen op het dak; het is een van de meest efficiënte manieren om duurzame energie op te wekken. Toch zijn er nog erg veel daken die niet benut worden. Er is in Nederland nog ruim 600 vierkante kilometer dakoppervlak geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen, waarvan ruim 100 vierkante kilometer dakoppervlak van agrarische gebouwen. En dat, terwijl een zonnedak zoveel voordelen biedt voor de ondernemer.

In 2030 moet Nederland haar CO2-uitstoot met 49% verminderd hebben, wat is vastgelegd in het Klimaatakkoord. Hoe gaan we dit doel bereiken? Door hernieuwbare energiebronnen te creëren op locaties die daardoor idealiter een dubbele functie krijgen. Een zonnedak vervult zo’n dubbelfunctie. Hiermee transformeer je je bedrijfsdak of staldak eenvoudig tot een zonne-energiecentrale. Daarmee wordt een mooie bijdrage geleverd aan de energietransitie van Nederland.

Maar een zonnedak is niet enkel goed voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee. Zo wek je je eigen groene energie op, bespaar je daardoor op energiekosten en profiteer je van een aantrekkelijke subsidie. Door stroom terug te leveren aan het net vergroot je je inkomsten. De investering is dus al snel terugverdiend.

 

Samen voor de energietransitie

GroenLeven is Nederlandse marktleider in zonne-energie. Sinds onze oprichting in 2012 leverden we al meer dan 800 succesvolle zonne-energieprojecten op. Dat doen we niet alleen. Samen met overheden, netbeheerders, bedrijven, het onderwijs en innovatieve ondernemers creëren we zonne-energiebronnen op daken, kassen, parkeerplaatsen, vuilstorten, industrieterreinen en water.

Daarnaast zijn we vaste partner van organisaties als FrieslandCampina, Agrifirm en Univé. Samen met hen en hun leden transformeren we talloze agrarische daken tot bronnen van groene energie. Zo verduurzamen we samen de productieketen en versnellen we de energietransitie. “Voor de landelijke uitrol van Duurzame Zekerheid hebben we een betrouwbare zonne-energiepartner”, aldus Ellen Peper, bestuurslid van Coöperatie Univé.

 

 

Hippische sector

Ook heeft GroenLeven de handen ineen geslagen met de hippische sector. Samen verduurzamen we de ondernemingen van manegehouders. Manegedak-eigenaren kunnen via GroenLeven hun dak, indien geschikt, verhuren voor zonnepanelen of de zonnepanelen zelf kopen of leasen. Door dit ruime aanbod aan aanschafmogelijkheden is het realiseren van zonne-energie op manegedaken erg toegankelijk. ‘Er zijn in Nederland 650 daken van binnenmaneges van KNHS verenigingen, daarnaast is er nog een veelvoud aan commerciële paardensport-accommodaties. Het zou mooi zijn als een groot deel daarvan bruikbaar blijkt voor zonnepanelen installaties. Een mooie stap op weg naar verduurzaming van de paardenhouderij,’ aldus Marlies Reibestein, lid van het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie.

Veilig en verantwoord

GroenLeven is als eerste grootschalig zonneenergiebedrijf ISO-gecertificeerd. ISO is dé wereldwijd erkende norm op het gebied van kwaliteits- en milieumanagement. GroenLeven is gecertificeerd voor ISO 9001 (kwaliteit) en ISO 14001 (milieu). “Onze werkwijze is doorslaggevend. Kwaliteit, veiligheid, verzekerbaarheid en milieu staan centraal. Zo werken we volgens ISO 9001 en de ISO 14001 en wordt elk zonnedak na de realisatie geïnspecteerd en gekeurd door een onafhankelijke inspecteur die de installatie afneemt volgens NEN 1010,” aldus Luuk Hofstra, hoofd sales zonnedaken bij GroenLeven.

Meer informatie over Groenleven vind je hier

 

Over Paard en Bedrijf

GroenLeven zal de komende maanden op het platform van Paard en Bedrijf meerdere artikelen publiceren over de energietransitie waarin we momenteel verkeren.

 

Deel dit artikel:

Ook interessant

Subsidiekansen voor hippische ondernemers

Pavo versterkt marktpositie door overname in Verenigd Koninkrijk

Paarden aan huis, maar hoe zit het met de vergunningen? Van Santvoort Advies legt uit