Het veranderende klimaat en de toegenomen mobiliteit zorgen ervoor dat nieuwe ziekten in opmars zijn. West-Nijlziekte is er daar één van. De laatste 15 jaar werden er uitbraken bij mensen en paarden gemeld in Zuid- en Centraal- Europa. Maar in 2018 is ook in Duitsland voor het eerst West-Nijl virus (WNV) aangetroffen bij paarden en in 2020 rapporteerde het RIVM de eerste besmettingen bij vogels en mensen in Nederland. Het West-Nijl virus wordt op paarden en mensen overgedragen door de beet van geïnfecteerde muggen.
Hoe kan je je paard beschermen tegen West-Nijl virus?
Vaccinatie en goed stalmanagement zijn een belangrijke schakel in de preventie van infectieuze ziekten zoals rhino, influenza en West-Nijl virus. In tegenstelling tot bij influenza en rhino kan een paard dat besmet is met West-Nijl virus geen andere paarden besmetten. Het virus wordt immers overgedragen door de beet van een besmette mug, paarden en mensen zijn eindgastheren. Dit betekent ook dat een individueel paard beschermd is na vaccinatie, ook als de andere paarden op stal niet geënt zijn. Gevaccineerde paarden kunnen nog besmet worden maar zullen veel minder symptomen vertonen. Vaccinatie gebeurt best in het voorjaar, voor de start van het muggenseizoen. Een primovaccinatie bestaat uit 2 inentingen met een interval van enkele weken. Nadien volgt er een jaarlijkse herhalingsvaccinatie. Paarden kunnen gevaccineerd worden vanaf de leeftijd van 6 maanden.
Voorkom blootstelling aan muggen
Muggenlarven hebben water nodig voor hun ontwikkeling. Voorkom daarom dat er stilstaand water aanwezig is in de buurt van paarden. Hieronder vind je enkele tips om de blootstelling aan muggen zo laag mogelijk te houden.
- Zet paarden op stal tijdens de avond- en ochtendschemering, het tijdstip waarop muggen actief zijn.
- Bescherm je paard met een vliegendeken en/of vliegenmasker
- Gebruik een insectenwerend product voor jezelf en je paard
- Hang vliegengaas voor de stalramen
- Ruim voorwerpen waar water in kan blijven staan op: regentonnen, verstopte dakgoten, lege voeremmers….
- Ververs regelmatig het water in drinkbakken, minimaal om de 4 dagen
Symptomen en behandeling van West-Nijlziekte?
Bij de meeste geïnfecteerde paarden verloopt het ziekteverloop mild, met weinig symptomen. Typisch zijn de griepachtige symptomen zoals koorts, verlies van eetlust, en lusteloosheid. Toch krijgt 10 % van de paarden ook neurologische problemen: spiertrillingen, hoofd schuinhouden of tegen de muur duwen, gedeeltelijke verlamming en niet meer zelfstandig kunnen blijven staan. Het sterftecijfer van paarden met neurologische sypmtomen schommelt tussen 20 en 57%. Als u denkt dat uw paard besmet is met West-Nijl virus, neem dan contact op met uw dierenarts. Via bloedonderzoek kan hij snel de juiste diagnose stellen en een behandeling opstarten. Er bestaat geen specifieke behandeling tegen de aandoening zelf, elke behandeling zal symptomatisch en ondersteunend zijn.
Wil je graag meer weten over West-Nijl virus? Bekijk dan deze website
Andere artikelen van Zoetis: