Skip to content

Water en paardenbodems

Thema: Stal bouw en onderhoud, Weidemanagement

Water en paardenbodems

Thema: Stal bouw en onderhoud, Weidemanagement

Een goede paardenbodem bestaat gemiddeld genomen voor 15% uit vocht. Nu is dat lastig te meten, dus is het vooral ervaring opdoen voor je eigen bodem. De hoeveelheid water die nodig is, is afhankelijk van de weersomstandigheden, de locatie en de omgeving. Staan er veel grote bomen rondom je paardenbodem dan bestaat de kans dat de wortels van de bodem al het water snel(ler) uit de bodem trekken. Sommige delen kunnen dan droger/ losser zijn dan andere delen.

Maar ook met warm zonnig weer en wind droogt de bodem sneller uit. Allemaal factoren om rekening mee te houden in het behouden van de juiste vochtbalans in zand.

Alle zandsoorten drogen uit zonder voldoende vocht. Sommige zandsoorten zullen iets zwaarder worden dan andere, maar vocht is voor ieder zandsoort belangrijk.

De eerste vraag die wij dan ook stellen aan klanten die hun bodem te zwaar vinden. Hoe is de waterhuishouding en hoe onderhoud je deze? Is de bodem in natte periodes namelijk wel goed, maar enkel in droge periodes niet, dan bestaat de kans dat met het zand niets mis is, maar dat de vochtbalans niet in orde is.

 

 

 

Hoe goed bewateren?

Een paardenbodem bewateren kan op twee manieren. Enerzijds door middel van sproeien van bovenaf en anderzijds via een eb- en vloedsysteem. Een eb en vloedsysteem is niets meer dan een systeem om van onderaf de bodem te voorzien van de juiste vochtbalans. De vochtbalans is hierbij iets beter te reguleren. Toch is sproeien van bovenaf nog steeds de meeste gebruikte manier van bewateren.

Als je sproeit is het belangrijk om regelmatig te sproeien en niet af en toe heel veel en dan de bodem weer volledig te laten uitdrogen. Dus liever iedere dag een beetje, dan eens in de zoveel dagen heel veel. Balans is het toverwoord. Zorg hierbij dat de bodem egaal bewaterd wordt en dat de bodem vlak ligt.

 

Een stabiliteitverbeteraar in plaats van water?

Een stabiliteitverbeteraar, zoals tapijtvezels ondersteunt in de paardenbodem voor meer verbinding. Het zand zal door de toepassing van een vezelverbinding minder snel zwaar worden. Het dient als een soort bewapening.

 

Ondanks dat de bodem zeker zal verbeteren met enkel het gebruik van een vezel, blijft bewateren en goed onderhoud noodzakelijk. Zand wat te ver uitdroogt verliest zijn binding, dus ook met een stabiliteitverbeteraar. Je kunt dit makkelijk herkennen wanneer de vezels en vlokken te veel bovenop liggen in plaats van vermengd door de toplaag. Het advies is dan om de stabiltiteitverbeteraar opnieuw te vermengen en de vochtbalans beter op peil te houden.

 

 

 

 

Meer artikelen over paardenbodems:

 

 

Deel dit artikel:

Ook interessant

Subsidiekansen voor hippische ondernemers

Pavo versterkt marktpositie door overname in Verenigd Koninkrijk

Paarden aan huis, maar hoe zit het met de vergunningen? Van Santvoort Advies legt uit