Skip to content

Veulens als handelswaar

Thema: Financiën, Fokken

Veulens als handelswaar

Thema: Financiën, Fokken

Het is voorjaar! De eerste veulens zijn geboren en dat betekent handel. Want wie het beste veulen wil bezitten, zal snel moeten toeslaan. Maar hoe zit dat met de BTW die je afdraagt over de verkoop van een veulen? Is dit het algemene btw-tarief van 21% of kan dit tegen het verlaagde btw-tarief van 9%? Lees mee.

 

Het algemene btw-tarief

Bij de verkoop van een paard dat gebruikt wordt voor de sport of de recreatie geldt het algemene btw-tarief van 21% BTW. Ook veulens vallen in beginsel onder het algemene btw-tarief. Er zijn mogelijkheden om een veulen onder het verlaagde btw-tarief van 9% te laten vallen, maar dan zal het veulen in de toekomst gebruikt moeten worden voor één van de activiteiten van het verlaagde btw-tarief.

 

Het verlaagde btw-tarief

Wil je toch in aanmerking komen voor het verlaagde btw-tarief van 9%? Dan zal het paard bestemd moeten zijn voor menselijke consumptie (slachtpaarden) of als dekhengst of fokmerrie gebruikt moeten worden. Deze dekhengst of fokmerrie dient dan wel uitsluitend voor de fokkerij bestemd te zijn.

 

 

Btw splitsen

Vaak wordt een dekhengst of fokmerrie ook gebruikt als sport- of recreatiepaard. In dat geval mag de btw worden gesplitst:

  • Bij een dekhengst moet over 75% van de verkoopprijs 9% btw worden berekend. Over de overige 25% wordt 21% berekend.
  • Bij fokmerries is deze verdeling 50%. Over 50% hanteer je het tarief van 9% en over de andere 50% wordt 21% berekend.

Mocht je van bovenstaande regeling gebruik willen maken, dan dient bij de verkoop schriftelijk te worden vastgelegd waarvoor het paard wordt gebruikt.

 

Margeregeling bij paarden

Tot slot kan bij de verkoop van paarden de margeregeling worden toegepast. Voorwaarde is dat het veulen of paard zonder btw is gekocht (van particulieren bijvoorbeeld). Er wordt dan bij de doorverkoop niet btw over de omzet berekend, maar over het verschil tussen de inkoopprijs en verkoopprijs. Bij de verkoop van veulens zal hier doorgaans (nog) geen gebruik van worden gemaakt.

 

Hulp nodig?

Kortom, bij de verkoop van een veulen spelen verschillende factoren een rol bij het toepassen van het juiste btw-tarief. Neem vooral contact met mij op als je vragen hebt. Zeker als je te maken hebt met afnemers en klanten die de btw niet kunnen terugvragen, is het zaak om goed na te gaan of je gebruik kunt maken van het verlaagde btw-tarief.

 

Tekst: Benedict Koopmans | Headerfoto: Palmar BK (Freiherr von Stein x Chagall)

 

Andere artikelen van Benedict Koopmans:

 

 

Deel dit artikel:

Ook interessant

Subsidiekansen voor hippische ondernemers

Pavo versterkt marktpositie door overname in Verenigd Koninkrijk

Paarden aan huis, maar hoe zit het met de vergunningen? Van Santvoort Advies legt uit