In een ideale wereld verplaatsten paarden zich vrij en hebben ze altijd toegang tot verse en schone weiden. Hierdoor is er een natuurlijk evenwicht tussen de wormen, de paarden en de weiden. Tegenwoordig worden paarden op veel kleinere percelen grasland gehouden, waardoor het dynamisch evenwicht tussen de wormen en het paard verstoord raakt. Met een strategische wormcontrole kunt u de besmettingsgraad bij paarden laag houden.
Weidemanagement
- In de mest worden de eitjes uitgescheiden of veranderen ze in larven voordat ze zich over de weide verspreiden. Door 2 keer per week de mest te verwijderen daalt de besmettingsgraad al sterk. Indien uw paard in een paddock staat dient de mest dagelijks verwijderd te worden en, omdat daar geen afbakening is tussen de graaszones en de mestzones
- Door de weide te slepen worden de eitjes en de larven verspreid over de weide. Dit is enkel zinvol bij mooi weer: bij blootstelling aan hitte en uitdroging zullen de eitjes en larven worden vernietigd.
- De besmettingsgraad daalt ook door afwisselend runderen of schapen op de weide te laten grazen. De meeste larven uit de wormen van paarden die ingeslikt worden door deze dieren kunnen zich niet ontwikkelen tot volwassen wormen, waardoor de cyclus verbroken is.
- Een weide gedurende een lange periode leeg laten kan het besmettingsniveau ervan verminderen. Eitjes en/of larven die aanwezig zijn in de weide worden vernietigd bij hoge temperaturen, droogte en vorst.
- Zorg ervoor dat de weide groot genoeg is voor het aantal paarden. De aanbevolen oppervlakte weide is ongeveer één hectare per paard. Wanneer de dichtheid van de paarden vervijfvoudigd wordt, wordt het risico op wormbesmetting vervijfentwintigvoudigd!
Mestonderzoek
Via een mestonderzoek kan de dierenarts kijken naar de aard en het aantal wormeitjes in de mest. Mestonderzoek kan hierdoor ingezet worden om te zien als seizoenale screening van de wormbesmetting. Ook kunnen via mestonderzoek de hoge uitscheiders geïdentificeerd worden in een groep paarden
Ontwormen, jawel maar niet teveel
Ontwormingsschema’s zijn best een combinatie van selectief en strategisch ontwormen. Selectief ontwormen gebeurt enkel na een positief mestonderzoek, bij voorkeur in de zomer. Niet alle (stadia van) parasieten kunnen worden geïdentificeerd door middel van dit onderzoek. Daarom is het noodzakelijk uw paarden systematisch 2 keer jaar per jaar te ontwormen.
- Volwassen paarden (>3 jaar): 2 systematische ontwormingen per jaar + 1 of 2 extra selectieve ontwormingen in de zomer, op basis van de resultaten van het mestonderzoek.
- Jonge paarden: 3 tot 4 keer per jaar
- Fokmerries: schema volwassen paarden. + 1 extra behandeling net voor het veulenen. De meeste ontwormingsmiddelen kunnen bij drachtige of zogende merries worden gebruikt.
- Veulens: vanaf de leeftijd van 2-3 maanden (zodra ze grazen), herhalen om de 2-3 maanden tot de leeftijd van 1 jaar.
Keuze van ontwormingsmiddel?
De keuze van het ontwormingsmiddel moet gebeuren op advies van uw dierenarts en in functie van de levensstijl van uw paard (weidegang of niet), zijn leeftijd, het seizoen en de resultaten van het mestonderzoek. Niet alle ontwormingsmiddelen bevatten hetzelfde actieve bestanddeel en niet alle middelen zijn even doeltreffend tegen de verschillende soorten of stadia van wormen. Lees meer hierover op de Diergeneesmiddelen informatiebank.
De dosering is afhankelijk van het gewicht van uw paard. Respecteer de toedieningsintervallen van het ontwormingsmiddel dat uw dierenarts u aanraadt aangezien het verhogen van de toedieningsfrequentie eveneens het ontwikkelen van resistentie versnelt.
Meer weten? Bezoek de website van Zoetis
Andere artikelen van Zoetis: