Skip to content

Registratieplicht paardenhouderij op 21 april 2021 van kracht

Thema: Dienstverlening, Wet- en regelgeving

Registratieplicht paardenhouderij op 21 april 2021 van kracht

Thema: Dienstverlening, Wet- en regelgeving

Het is je vast niet ontgaan! De paardenhouders van Nederland moeten de aanwezige paarden en pony’s gaan registreren en wordt in Nederland werkelijkheid met ingang van 21 april 2021. Dit alles wordt opgelegd vanuit een Europese verordening die er op gericht is om inzicht te krijgen waar de dieren zich bevinden voor het geval er een dierziekte uitbreekt. Een actueel onderwerp gezien de recente uitbraak van het gevaarlijke rhinopneumonievirus in Europa.

 

Database RVO

De Rijksdienst voor Ondernemers (RVO) heeft bijna alle paarden al in hun database staan. Zij hebben deze gegevens van de diverse stamboekorganisaties gehad op het moment dat er een paspoort voor een paard is aangevraagd. Het is nu de taak van de paardenhouder om de betreffende paarden op zijn of haar locatie te registreren. Dit lukt daardoor ook alleen voor paarden met een paspoort en die gechipt zijn.

 

Verblijftijd locatie

Op het moment dat een paard meer dan 30 dagen op de locatie van de paardenhouderij is, dan wordt je geacht de houder van het paard te zijn en dient deze dus geregistreerd te worden.

Paarden die minder dan 30 dagen op je bedrijf staan, hoef je niet te registreren bij RVO. Daarbij wel de voorwaarde dat je een eigen registratie bij moet houden van deze kortere verblijven op je bedrijf. Op een manege of pensionstal zullen de paarden over het algemeen een wat langere periode verblijven zonder veel wisselingen, maar voor een handelsstal zijn dit aantal verplaatsingen waarschijnlijk veel groter, waardoor dit een veel grotere administratieve last met zich mee brengt. In deze lokale registratie (schriftje, excel bestand of internetapplicatie) moet dus elke verplaatsing van een paard van het bedrijfsterrein vermeld staan. Natuurlijk hoef je niet iedere buitenrit of wedstrijddag vast te leggen, maar als het paard één of een aantal dagen niet op de gebruikelijke locatie verblijft, moet dit vastgelegd worden. Daarnaast moet je weten op welke locatie de paarden op dat moment verblijven.

Een handelsstal of hengstenstation hoeft een verblijf pas door te geven bij RVO indien het paard langer dan 90 dagen op de locatie verblijft.

 

Extra registraties

En als je dacht dat dit de enige extra registratie is waar je mee te maken krijgt, dan moeten we je helaas teleurstellen. In 2021 wordt het verplicht om je tractor te registreren indien deze op de openbare weg komt.
Wanneer je de registratie regelt voor 1 januari 2022 dan is er geen verplichte keuring nodig. Naast tractoren benoemt het RDW ook de categorie motorrijtuig met beperkte snelheid. Indien je met de shovel waar je de stallen mee uitmest ook op de openbare weg komt, is de kans groot dat deze ook onder de verplichte registratie valt.

 

Wil je ondersteuning bij deze registratieplichten? Neem dan contact op met Alfa Accountants en Adviseurs. Met ruim 30 Alfa kantoren zijn zij overal dichtbij.

 

Bron: Alfa

Deel dit artikel:

Ook interessant

Subsidiekansen voor hippische ondernemers

Pavo versterkt marktpositie door overname in Verenigd Koninkrijk

Paarden aan huis, maar hoe zit het met de vergunningen? Van Santvoort Advies legt uit