Skip to content

Registratieplicht bij paarden, een praktisch handvat

Thema: Wet- en regelgeving

Registratieplicht bij paarden, een praktisch handvat

Thema: Wet- en regelgeving

Vanaf 21 april wordt de registratieplicht bij paarden werkelijkheid. Naast de verplichte registratie van het paard, wordt het ook verplicht om per locatie bij te houden welke paarden aanwezig zijn of waren. Hoe je dit aanpakt lees je hier.

 

Relatie met het paard

Om de vraag te beantwoorden wat de registratieplicht voor jou betekent moeten we eerst vaststellen wat jouw relatie met het paard is. Hiervoor zijn twee begrippen gedefinieerd in de Europese verordening. Alleen als je onder één van deze begrippen valt is de registratieplicht op jou van toepassing.

  • Je bent exploitant van het paard
  • Je bent exploitant van de locatie waar het paard zich bevindt

Omdat bij het woord exploitant bij de meeste mensen geen belletje gaat rinkelen gebruiken we voor het gemak het woord “houder” in de rest van het artikel.

 

Permanente of tijdelijke verplaatsing

Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen permanent aanwezige paarden of tijdelijk aanwezige (of afwezige) paarden. Permanent betekent langer dan 30 dagen. Een uitzondering is hierbij gemaakt voor trainings-/revalidatie-stallen en hengstenstations, hierbij geldt de regel langer dan 90 dagen. Een tijdelijke verplaatsing betekent langer dan 24 uur aan- of afwezig op een locatie. Voor een permanente verplaatsing dienen de dagen niet aaneengesloten te zijn. Dit betekent dat een paard in het voorjaar 21 dagen bij je op locatie staat, en in het najaar nog eens 21 dagen, de verplaatsing als permanent geldt. Tenzij deze verplaatsing onder de 90-dagen regel valt.

 

 

Houder van de locatie

Als houder (vaak eigenaar of huurder) van een locatie waar één of meerdere paarden aanwezig zijn, ben je verantwoordelijk voor het correct registreren van alle aan- of afwezige paarden (zowel permanent en tijdelijk). In de praktijk betekent dit dat je dient bij te houden wanneer er een paard bij komt of weg gaat (aan-/afvoer).

De permanent aanwezige paarden registreer je bij de RVO. Als je nog geen UBN nummer hebt dan vraag je deze aan via het RVO. Heb je al wel een UBN nummer dan dien je jouw UBN registratie te wijzigen door ook de categorie “paardachtigen” daaraan toe te voegen. Beide kan via deze link.

Nadat je jouw UBN nummer ontvangen hebt kunt je de permanent aanwezige paarden registreren. Dit gaat via een app of de website van de RVO. Binnenkort kun je deze aan-/afvoer ook in EquineM vastleggen, waarna wij deze voor je naar de RVO versturen, maar deze functionaliteit is ook nog in ontwikkeling. Na de eerste registratie, dien je elke permanente aan- of afvoer te registreren bij de RVO.

 

Ook als paarden tijdelijk op jouw bedrijf aanwezig zijn, of tijdelijk jouw bedrijf verlaten, moet je dit bijhouden in jouw administratie. Je moet al deze tijdelijke verplaatsingen minimaal drie jaar bewaren. Dit kan handmatig op papier worden bijgehouden, maar veel gemakkelijker doet je dit in EquineM. Omdat we zeker willen zijn dat onze software aansluit aan de wettelijke eisen, zal de update waarmee je permanente en tijdelijke verplaatsingen kunt doorvoeren in april uitgerold worden. Net als bij de permanente registratie bij de RVO is het van belang dat het paard wel eerst toegevoegd is met tenminste het chipnummer of levensnummer.

 

 

Houder van het paard

De houder van het paard is diegene die verantwoordelijk is voor het paard. Bij onder andere pension-/revalidatie- en trainingsstallen is dit vaak niet gelijk aan de eigenaar van het paard. In dat geval is het belangrijk dat er een schriftelijke overeenkomst is opgesteld waarin de verantwoordelijkheid over het paard wordt vastgelegd. De houder van het paard is er verantwoordelijk voor dat het paard in de database van de RVO staat. De auteur van dit artikel heeft zelf voor een aantal eigen paarden het levensnummer en/of chipnummer ingevuld in de I&R Dieren app van RVO (nu al beschikbaar) en hieruit blijkt dat de meeste, zo niet alle, Zangerheide, KWPN en AES geregistreerde paarden al in de database van de RVO staan. Het is ook de wens van LTO Nederland om de registratie van het paard zoveel mogelijk bij de stamboeken of paspoort uitgevende instanties (PPIs) te laten. Dit betekent dat er eigenlijk weinig veranderd voor de houder van het paard. Wel moet een veulen verplicht binnen zes maanden aangemeld zijn bij een stamboek die het paard ook bij de RVO registreert. Naast bovengenoemde stamboeken zijn natuurlijk nog veel meer stamboeken een PPI. Wil je zeker weten of je paard al geregistreerd is dan is dit eenvoudig te controleren met de I&R Dieren app.

 

Conclusie

Voor houders van het paard verandert er niet zo heel veel. Fokkers zullen in de gaten moeten houden dat ze hun veulen binnen 6 maanden registreren bij een stamboek. Voor houders van een locatie met paarden veranderd er des te meer.  Let dan op de volgende punten:

  • Zorg ervoor dat je voor 21 april een UBN nummer hebt. Vraag deze vanaf 1 april hier aan.
  • Controleer nu al in de I&R Dieren app of alle paarden op jouw locatie geregistreerd zijn bij de RVO (tenzij ze een KWPN/Zangerheide of AES paspoort hebben, dan is dat al in orde). Zo niet, overleg dan met de eigenaar van het paard hoe dit opgelost wordt.
  • Zodra je een UBN nummer ontvangen hebt: koppel paarden die langer dan 30 (of 90) dagen op jouw locatie staan aan jouw locatie

 

Als je dat nog niet gedaan hebt, neem dan een abonnement op EquineM om tijdelijke verplaatsingen bij te houden en op de hoogte gehouden te worden van nieuws rondom de nieuwe registratieplicht.

 

 

Tekst: EquineM

Aan dit artikel kunnen geen rechten ontleend worden. De auteur schrijft dit als praktisch handvat, het is geen juridisch advies.

 

 

Eerdere artikelen van EquineM op Paard en Bedrijf:

Een digitale stal, wat levert het op?

 

 

Deel dit artikel:

Ook interessant

Subsidiekansen voor hippische ondernemers

Pavo versterkt marktpositie door overname in Verenigd Koninkrijk

Paarden aan huis, maar hoe zit het met de vergunningen? Van Santvoort Advies legt uit