Skip to content

Paddock en paardenbodem combineren. Kan het wel, of niet?

Thema: Stal bouw en onderhoud, Weidemanagement

Paddock en paardenbodem combineren. Kan het wel, of niet?

Thema: Stal bouw en onderhoud, Weidemanagement

In theorie zou het ideaal zijn: een rijbodem ook gebruiken als paddock. Zeker als de ruimte en/of het budget beperkt is. Je hebt minder aanlegkosten, er is minder ruimte nodig en de bodem wordt efficiënter gebruikt. Want hoe zonde is het als een rijbodem het grootste gedeelte van de dag leegstaat, terwijl deze ook tegelijk als verblijfplaats van de paarden zou kunnen worden gebruikt? Zeker voor privéstallen waar weinig paarden staan zou het een uitkomst zijn.

Niet voor niets krijgen wij dus vaak de vraag: ‘Kan ik mijn rijbodem ook gebruiken als paddock?’

 

Theorie ten opzichte van de praktijk

Vanuit het bodemperspectief is ons antwoord in principe ‘nee’. Toch zien we in de praktijk dat een rijbodem en paddock regelmatig met elkaar worden gecombineerd. Het kan dus wel. Maar het schept met name voor de rijfunctionaliteit niet de ideale omstandigheden.

Voor een paddock werken we idealiter met dikkere lagen in de toplaag van het paardenbakzand. 20cm zand is niet ongebruikelijk voor een paddock. Voor een rijbodem gaan we liever niet dikker dan 15cm. Want hoe dikker het zandpakket, hoe lastiger het is om de bodem te laten stabiliseren.

Bovendien is het rollen, spelen, mesten en eten, wat in de paddock gebeurt, niet bevorderlijk voor de stabiliteit van de bodem. Eenmaal gelegd, wil je rijbodem eigenlijk zoveel mogelijk met rust laten: om de toplaag stabiel en egaal te houden. Terwijl je in een paddock juist graven, rollen en spelen wilt kunnen faciliteren.

Als je de mogelijkheid hebt, zou ons advies dus zijn om de twee bodems niet te combineren. Kun je in praktijk niet anders? Dan helpt het om je verwachtingen ten aanzien van de rijfunctionaliteit lager te stellen.

 

 

Hoe kun je het wél laten werken?

Als je geen andere mogelijkheid hebt en je wilt paddock en rijbodem toch met elkaar combineren, dan zijn de volgende zaken belangrijk:

  • Verwijder dagelijks, liefst twee keer per dag, de mest of gemorst ruwvoer. Dit voorkomt vervuiling van het zandpakket.
  • Houd rekening met groter onderhoud. Doordat de bodem intensiever gebruikt wordt, dien je zandlagen eerder te verversen, los te trekken of bij te vullen.
  • Als je paarden graven, tijdig de kuilen dichtmaken.
  • Extra slepen. Probeer de bodem zo egaal mogelijk te houden.
  • Stel je verwachtingen ten aanzien van de stabiliteit bij. Een bodem die gebruikt wordt als verblijfplaats voor paarden zal minder stabiel zijn. Hou hier rekening mee in je verwachtingen. Met name in de zomer en in droge periodes zal de bodem de grootste stabiliteitsproblemen tonen: het zandpakket wordt dan snel te los.
  • Zorg voor een goede vochtbalans (zoals een beregeningsinstallatie).

Longeren of grondwerken in een paddock

Hoe zit het dan met andere functies in combinatie met een paddock? Is de bodem geschikt om te longeren? Of grondwerk te doen?

Allereerst is ook dit afhankelijk van het type bodem en de gekozen opbouw. Grondwerk, op een rustige manier, is prima uit te voeren in een paddock. Daarvoor is een iets zwaardere bodem minder van belang dan wanneer het paard intensief getraind wordt. Pas op het moment dat de paddock intensiever wordt belast, bij draven en galopperen, wordt de bodemkwaliteit belangrijker.

Longeren geeft vooral veel zijwaartse krachten op de toplaag. De bodem dient dit voldoende te kunnen opvangen.

Een bodem die te zwaar is geeft veel belasting op de paardenbenen. Zakt het paard verder weg dan de koot weg? Dan is de bodem eigenlijk te zwaar voor actief en regelmatig werk.

 

Meer leren over paardenbodems?

In onze ebooks delen we onze jarenlange ervaring in de paardenbodems. We hebben twee boeken geschreven, over paddocks voor paarden en rijbodems. In beide ebooks delen we onafhankelijk onze kennis en alle ins en outs over de opbouw van deze twee type paardenbodems.

 

Andere artikelen over paardenbodems:

 

 

 

 

Deel dit artikel:

Ook interessant

Paarden aan huis, maar hoe zit het met de vergunningen? Van Santvoort Advies legt uit

Een (sport) paard kopen of verkopen?

Tips om koliek te voorkomen veroorzaakt door voorjaarsgras