Skip to content

Paardenarts Frank van Leeuwen: ‘Uit of thuis’

Thema: Welzijn

Paardenarts Frank van Leeuwen: ‘Uit of thuis’

Thema: Welzijn

Orthopedisch paardenarts Frank van Leeuwen: ‘Klaas-Jan Mud, oprichter van het platform Paard en Bedrijf, nodigde me uit om een aantal artikelen te schrijven als dierenarts. Geef wat diepgang in de wereld van de diergeneeskunde en hoe je het comfort van het paard kan verbeteren en natuurlijk ook de prestaties van de ruiter. Leuk en interessant! Voordat ik daarmee start stel ik mij graag ook even voor.’

 

Passie voor het bewegingsapparaat van het paard

Als dierenarts ben ik in 2009 afgestudeerd in Gent, België. Na wat waarnemingen en eerste werkervaring, ben ik erachter gekomen dat de eerstelijns diergeneeskunde (lees koliek, hoesten vaccinaties etc.) niet echt aan mij besteed is. Ik heb een passie voor het bewegingsapparaat van het paard en hou ervan om mensen weer terug in het zadel te helpen, op een paard dat goed loopt. Niks is leuker dan de berichten op de zondag middag, dan komen de ruiter terug van concours en laten ze even weten hoe het ging. Het is een beetje vals spelen want als het niet goed ging, hoor je niets.

 

Samenwerken met collega-specialisten

In 2013 heb ik mijn eigen praktijk opgericht. Ik kocht een bus en een echo- en röntgenapparaat en ben me alleen nog maar gaan bezighouden met kreupelheid en keuringen. Er was behoefte aan dierenartsen die deze diensten aan huis leveren. Toch zijn er wel grenzen aan hetgeen wat mogelijk is op locatie. In ben weleens geconsulteerd bij een hoefbevangen shetlander. Ik kwam toen aan op een boerderij. Ze wezen me naar de pony die achter in het land stond. Hij kon niet lopen, maar ik kan met mijn apparatuur ook niet dwars door de modder.
Het duurt even voordat je praktijk naam begint te krijgen, maar door eerlijke diergeneeskunde te leveren en goede banden te ontwikkelen met fysiotherapeuten, hoefsmeden en collega dierenartsen, ontwikkel je toch een mooi aanbod van patiënten.
Bovendien heb je deze groepen ook nodig voor een verdere behandeling van de paarden. Immers, vroeger was het standaard advies bij kreupelheid zes weken stappen en dan controle. Nu kunnen we veel meer. Door uitgebreide kennis van bio-dynamica kunnen we met beslag en gerichte behandeling een paard veel sneller revalideren.

 

Paardenarts Frank van Leeuwen

Praktijk aan huis

Nadat ik enkele jaren vanuit een bus werkte, is het eindelijk gelukt om een mooie locatie te vinden in Woerden. Nu kan ik bij de mensen op stal een paard onderzoeken, maar heb ik ook gelegenheid om paarden thuis te ontvangen. Vervoer naar een kliniek is soms vervelend en de privacy laat soms ook te wensen over. Toch is het fijn om gestandaardiseerde omstandigheden te hebben. Door de kleine setting kan ik denk ik het beste van de twee leveren.

In de komende drie artikelen zal ik casussen illustreren die het belang van diagnostiek in de diergeneeskunde, en samenwerken met collegae aantonen.

En voor wat betreft die shetlander, die is nog steeds welkom. Al moet hij niet achter in het land staan.

 

Meer informatie? Dierenarts van Leeuwen

 

Ook samenwerken met Paard en Bedrijf?

Paard en Bedrijf is voortdurend op zoek naar samenwerkingen met hippisch professionals. Wil je hierover van gedachten wisselen?

Stuur dan een mail naar info@paardenbedrijf.nl of bel ons 072 30 30 007.

 

 

Deel dit artikel:

Ook interessant

Paarden aan huis, maar hoe zit het met de vergunningen? Van Santvoort Advies legt uit

Een (sport) paard kopen of verkopen?

Tips om koliek te voorkomen veroorzaakt door voorjaarsgras