Skip to content

Nog steeds geen kopers voor Hippisch Centrum Deurne

Thema: Huisvesting en Verzekeren

Nog steeds geen kopers voor Hippisch Centrum Deurne

Thema: Huisvesting en Verzekeren

Anderhalf jaar geleden zette Libéma een bordje met te koop bij het Hippisch Centrum in Deurne en sindsdien ligt het omvangrijke complex er verlaten bij. De eigenaar is in gesprek met verschillende partijen, maar iets concreets heeft het nog niet opgeleverd.

Nog geen tien jaar geleden studeerden er getalenteerde paardensporters. Er vonden spring- en dressuurwedstrijden plaats; paardentrailers reden af en aan, de 224 paardenstallen waren meer dan eens bezet. Nu is het de troosteloosheid die overheerst aan de Bruggenseweg in Deurne.

De draf- en renbaan, stallen, hoefsmederij, schoollokalen, weides, poetsplaatsen, dressuur- en springpistes, menplaats, hoefsmederij en meerdere binnen- en buitenbakken: elke vierkante centimeter van het Hippisch Centrum is sinds maart 2019 buiten bedrijf. De hoogstaande voorzieningen, de bijzondere locatie in het Zandbos: het heeft tot op heden nog geen nieuwe eigenaar over de streep getrokken.

Wel zijn er gesprekken met meerdere geïnteresseerde partijen, laat een woordvoerder van eigenaar, recreatieonderneming Libéma weten. Ook bij de gemeente zijn meerdere vragen binnengekomen over het Hippisch Centrum. ,,Er is bij ons informatie opgevraagd over het bestemmingsplan en vergunningen die voor die locatie gelden. Wij verwijzen partijen die mogelijk interesse hebben verder naar Libéma, zij zijn de verkopende partij”, vertelt een woordvoerder.

Een concreet bod of zicht op een overeenkomst is er dus nog niet.

Leger dan leeg

In de tussentijd gebeurt er helemaal niets op het terrein, bevestigt Libéma. De cursussen die er nog werden gegeven en de oefenwedstrijden die zo nu en dan plaatsvonden, zijn gestopt. Het is leger dan leeg.

Acht jaar geleden bruiste het aan de Bruggenseweg nog van de toekomstplannen. Onderwijsinstelling Helicon maakte in 2012 trots bekend dat de hippische opleiding een kwaliteitsslag ging maken. In samenwerking met het bedrijfsleven zou er gebouwd worden aan ‘Deurne Paardenwereld’, inclusief een groot onderzoekscentrum, een ‘Experience Parc’ en een winkelboulevard’. Vier jaar later trok Helicon de stekker er uit vanwege jarenlange dalende leerlingenaantallen.

Verbleekte hoop

Met de komst van Libéma bleef er hoop dat de gloriedagen weer terug zouden keren op het terrein van het Hippisch Centrum. Die hoop verbleekte.  Het in huis halen van een nieuwe paardenopleiding – de wens van de gemeenteraad – bleek onhaalbaar. Toch werden de ambities niet bijgesteld. In 2017 liet Libéma weten dat het Hippisch Centrum een belangrijk sport- en recreatiecentrum voor paard en ruiter zou worden. Maar ook deze plannen werden niet levensvatbaar.

Tweehonderd huizen bouwen voor winst

In maart 2019 werd het complex te koop gezet. De economie rondom paardensport is in Deurne behoorlijk kansloos, wees een onderzoek van Telos uit.  Wilde Libéma geld op die plek verdienen, dan zouden ze er een woonwijk van tweehonderd huizen bij moeten bouwen, aldus de ondernemer. Maar dat was voor Deurne – eigenaar van de omliggende grond – een brug te ver. Woningbouw in het buitengebied is niet gewenst, vindt de gemeenteraad.
Veel politici hopen dat er zich uiteindelijk toch een ondernemer uit de hippische hoek meldt.

Rondkijken op het terrein? Het Hippisch Centrum maakte dit verkoopfilmpje:

Bron: ED

Deel dit artikel:

Ook interessant

Subsidiekansen voor hippische ondernemers

Pavo versterkt marktpositie door overname in Verenigd Koninkrijk

Paarden aan huis, maar hoe zit het met de vergunningen? Van Santvoort Advies legt uit