Skip to content

Mijn paard heeft een neurologische vorm van rhinopneumonie. Wat nu?

Thema: Welzijn

Mijn paard heeft een neurologische vorm van rhinopneumonie. Wat nu?

Thema: Welzijn

Rhinopneumonie, veroorzaakt door het equine herpesvirus (EHV), kan verschillende vormen aannemen, waaronder de neurologische vorm. Deze vorm van rhinopneumonie kan leiden tot symptomen zoals koorts, zwakte, ataxie (onstabiele gang), urine-incontinentie en andere neurologische problemen.

Als je vermoedt dat een paard de neurologische vorm van rhinopneumonie heeft, is het essentieel om onmiddellijk veterinaire hulp in te schakelen. De behandeling en het beheer van neurologische rhinopneumonie moeten worden uitgevoerd onder toezicht van een dierenarts, omdat het een ernstige aandoening is.

Hier zijn enkele algemene stappen die kunnen worden genomen in geval van verdenking van de neurologische vorm van rhinopneumonie:

  1. Isolatie: Isoleer het zieke paard onmiddellijk om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Andere paarden moeten gescheiden worden gehouden, en er moeten strikte bio-veiligheidsmaatregelen worden genomen.
  2. Dierenarts raadplegen: Neem onmiddellijk contact op met een dierenarts en vertel hem of haar over de symptomen en het vermoeden van neurologische rhinopneumonie. Een dierenarts zal waarschijnlijk diagnostische tests uitvoeren om de aanwezigheid van het virus te bevestigen.
  3. Ondersteunende zorg: Afhankelijk van de ernst van de symptomen kan de dierenarts ondersteunende zorg voorschrijven, zoals intraveneuze vloeistoffen, ontstekingsremmende medicijnen en andere behandelingen om de symptomen te verlichten.
  4. Quarantaine en bio-veiligheid: Zorg voor een strikte quarantaine en bio-veiligheidsmaatregelen om te voorkomen dat het virus zich verspreidt naar andere paarden. Dit omvat het desinfecteren van stallen, materialen en het beperken van het contact tussen dieren.
  5. Monitoring en verdere aanbevelingen: Volg de instructies van de dierenarts nauwgezet op en blijf het zieke paard monitoren. De dierenarts kan aanvullende aanbevelingen doen op basis van de individuele situatie.

Het is belangrijk op te merken dat vaccinatie een rol kan spelen bij de preventie van rhinopneumonie, maar het kan de neurologische vorm niet volledig uitsluiten. Regelmatige communicatie met de dierenarts en het volgen van hun aanbevelingen is cruciaal voor het welzijn van de paarden en het voorkomen van verdere verspreiding van het virus.

 

 

Deel dit artikel:

Ook interessant

Subsidiekansen voor hippische ondernemers

Pavo versterkt marktpositie door overname in Verenigd Koninkrijk

Paarden aan huis, maar hoe zit het met de vergunningen? Van Santvoort Advies legt uit