Skip to content

Maak ook je paardenweide klaar voor het weideseizoen

Thema: Voeding, Weidemanagement

Maak ook je paardenweide klaar voor het weideseizoen

Thema: Voeding, Weidemanagement

Het is belangrijk dat je niet alleen je paard, maar ook de paardenweide voorbereidt op het weideseizoen. Met deze tips maak jij je paardenweide klaar voor het weideseizoen:

  • Eenmaal in de 10-15 jaar moet grasland vernieuwd worden, dit kan door opnieuw inzaaien of doorzaaien.
  • Gebruik zowel bij inzaaien als doorzaaien altijd een graszaadmengsel dat geschikt is voor paarden, zoals Pavo Paardengraszaad. Een koeienwei is namelijk heel anders dan een paardenweide, o.a. vanwege de voedingswaarde, het groeipunt van de grasplant en de zode. Lees hier meer over het verschil tussen een paarden- en koeienwei.
  • Wissel het beweiden van de grasmat regelmatig af met maaien.
  • Het is niet de leukste klus, maar wel belangrijk: schep dagelijks de mest uit de paardenwei om de infectiedruk van de wormen te verminderen.
  • Bij een gezonde paardenwei hoort een goede onderhoudsbemesting. ‘Normale’ kunstmest die veel voor koeienweides wordt gebruikt, bevat stikstof die binnen tien dagen vrijkomt. Het gras krijgt hierdoor een enorme groeispurt wat voor onze paarden niet wenselijk is. Gebruik daarom een meststof speciaal voor paardenweides, waarbij de stikstof langzaam vrijkomt en het gras gelijkmatig kan groeien, zoals Pavo FieldCare. Na het strooien van Pavo FieldCare kunstmest moet het minstens één keer goed geregend hebben, zodat de mestkorrels mooi op de bodem liggen. Daarna kunnen de paarden weer lekker naar buiten!

 

Paardenvoer bij weidegang aanpassen

In het voorjaar begint het typische weideseizoen voor paarden. Het verse gras dient in deze periode als belangrijke voedselbron. Om problemen te voorkomen is het van belang om het rantsoen van je paard hier tijdig op aan te passen.

 

Weidegang opbouwen

Paarden hebben een gevoelig verteringsstelsel. Veranderingen in het voerrantsoen moeten daarom altijd geleidelijk worden doorgevoerd. Dat geldt ook voor de overgang van stal naar weide. Als die te snel gaat, kunnen problemen ontstaan, zoals diarree of hoefbevangenheid.

Bij normale paarden is het advies om met 20% per dag het oude te verminderen en de nieuwe situatie te vermeerderen. Bij paarden waarvan bekend is gevoelig te zijn voor suiker elke dag 10%.

 

Waar let je op bij paardenvoer naast weidegang?

Voordat je je afvraagt welk paardenvoer het meest geschikt is bij weidegang, is het eerst belangrijk om je te beseffen hoeveel en wat voor voer je paard al opneemt als hij in de wei aan het grazen is. Hiervoor kijken we naar het aantal uren dat je paard op de weide staat en het type weide.

 

Aantal uren

In tegenstellig tot hooi, is gras veel ‘natter’ en bestaat dit voor maar liefst 85% uit water. Om deze reden moet je altijd rekenen vanuit droge stof, oftewel het gras dat overblijft als je al het vocht eruit zou halen. Op een gemiddeld weiland eet een paard van 600 kg ongeveer 5.1 kg gras per uur. Als je de 85% aan water hier afhaalt, blijft er gemiddeld 760 gram droge stof over die per uur wordt opgenomen.

 

 

Type weide

Naast het aantal uren dat je paard per dag op de wei staat, is ook het type wei van groot belang. Een rijke, groene wei met dichte grasvelden bevat meestal veel energie, suiker en eiwitten, maar weinig structuur. Paarden die op zulke type weiden staan, hebben een ander aanvullend rantsoen nodig dan paarden op een arme, kale, structuurrijke weide. Tot slot is het ook belangrijk hoeveel paarden een weide moeten delen.

 

Paarden voeren bij weidegang

Het is dus van verschillende factoren afhankelijk welk paardenvoer het meest geschikt is bij weidegang. Kijk bij de keuze voor het juiste paardenvoer goed naar zowel het type weide als de behoeften van het paard. Alles over de behoefte van je paard en de weidegang, lees je hier: paardenvoer bij weidegang aanpassen

Tip: Is je paard gevoelig voor suiker? Zet je paard dan ‘s morgens niet in de wei. In de ochtend bevat gras namelijk het meeste suiker, ook wel fructaan genoemd.

 

 

Fructaanindex helpt bij bewuste weidegang

We zitten midden in het weideseizoen. En hoewel gras voor een paard een natuurlijke voedingsbron is, brengt de overgang van stal naar weide wel wat risico’s met zich mee. Eén van deze risico’s is de hoeveelheid fructaan in het gras.

 

Wanneer is het fructaangehalte hoog?

In de zon maakt een grasplant fructaan aan, wat hij gebruikt om te groeien. Hoe meer warmte en zonlicht er is, hoe meer fructaan er ook weer verbruikt wordt. Bij lage nachttemperaturen groeit de plant niet tot nauwelijks tijdens de nacht en wordt deze fructaan niet verbruikt, waardoor het fructaangehalte in het gras veel minder daalt dan wanneer het een zachte nacht is. De volgende ochtend begin je dus al met een hoger fructaan in het gras (accumulatie van het fructaan). Als het paard dit (vaak korte) gras eet, schiet zijn suikerspiegel omhoog, komen er meer suikers in de dikke darm terecht en ligt hoefbevangenheid op de loer. Dit is met name een risico voor paarden en pony’s die erg gevoelig zijn voor hoefbevangenheid.

 

 

Advies weidegang

Tijdens het voorjaar moeten we voorkomen dat het paard in één keer een te grote hoeveelheid fructaan binnenkrijgt, ongeacht of ons paard gevoelig is voor hoefbevangenheid of niet. Zelfs de meest stabiele bacteriepopulaties van het spijsverteringsstelsel worden in een bepaalde mate beïnvloed door overbelasting van fructaan, maar zijn in staat de effecten te verminderen. Gelukkig is het management voor alle paarden hetzelfde: voorzichtig omschakelen en het lichaam (lees: bacteriekolonies) de tijd geven zich aan te passen.

 

Wil je alles weten over hoe je dit het beste kunt managen, klik dan hier: fructaanidex helpt bij bewuste weidegang

 

Tekst en foto’s: Pavo Paardenvoer

Deel dit artikel:

Ook interessant

Subsidiekansen voor hippische ondernemers

Pavo versterkt marktpositie door overname in Verenigd Koninkrijk

Paarden aan huis, maar hoe zit het met de vergunningen? Van Santvoort Advies legt uit