Skip to content

Maagzweren: een vaak ongekend maar veelvoorkomend probleem bij paarden

Thema: Welzijn

Maagzweren: een vaak ongekend maar veelvoorkomend probleem bij paarden

Thema: Welzijn

Equine Gastric Ulcer Syndrome (EGUS) of maagzweren zijn niet direct zichtbaar bij paarden maar zijn pijnlijk en kunnen de conditie en prestatie verminderen. Wat zijn de symptomen van maagzweren en hoe kunt u ze herkennen bij uw paard? En wat kunt u als eigenaar doen om het risico op maagzweren te verkleinen? U leest er meer over in onderstaand artikel. 

 

Wat is een maagzweer?

Een maagzweer is een beschadiging van de maagwand, veroorzaakt door een onevenwichtige maagzuurhuishouding. Dit zuur tast het maagslijmvlies aan waardoor er een wond ontstaat. Van nature eten paarden gedurende de hele dag en produceert de maag continu maagzuur om te helpen bij de vertering. De meeste paarden hebben tegenwoordig beperkte toegang tot ruwvoer zoals gras en/of hooi waardoor de maag gedurende langere perioden leeg is. Als gevolg daarvan neemt de speekselproductie af terwijl de zuurproductie blijft doorgaan. Zo krijgt het paard een zure maaginhoud die problemen zoals maagzweren kan veroorzaken.

 

Wat zijn de symptomen van maagzweren?

De klinische symptomen van maagzweren zijn vaak vaag en niet gemakkelijk te herkennen door de paardeneigenaar.

 

Risicofactoren voor het ontwikkelen van maagzweren

De manier waarop wij onze paarden houden, vergroot het risico op maagzweren. Omdat paarden veel op stal staan met beperkte toegang tot gras of hooi, is de maag gedurende langere perioden leeg. Paarden die bovendien krachtvoer eten (en dit in tegenstelling tot ruwvoer) produceren extra zuren. Een combinatie van deze factoren zorgt ervoor dat maagzweren zeer snel kunnen ontwikkelen bij deze paarden.

Dit is zeker het geval bij sportpaarden. Bovendien worden deze paarden vaak intensief getraind. Bij een paard in volle arbeid komt de zure maaginhoud in contact met de gevoeligere delen van de maag. Wanneer dit regelmatig gebeurt, kunnen er op die plaats maagzweren ontstaan. Dit alles zorgt ervoor dat deze groep paarden een groter risico loopt op het ontwikkelen van maagzweren.

 

 

Hoe kunt u maagzweren voorkomen?

Belangrijk is dat paarden voldoende ruwvoer krijgen, waardoor de maag niet leeg is gedurende een te lange periode.

  • Laat je paard regelmatig in de weide lopen
  • Geef paarden ruime hoeveelheden ruwvoer, minimaal 4 tot 6 porties per dag
  • Voer kleine hoeveelheden krachtvoer, eventueel verspreid over meerdere maaltijden
  • Paarden moeten onbeperkt toegang hebben tot vers drinkwater
  • Vermijd stress

 

De huidige omstandigheden maken het praktisch niet altijd haalbaar om aan alle bovenstaande tips te voldoen en maagzweren helemaal te voorkomen. Maar met enkele kleine aanpassingen in het management van je paard, kan je de kans op maagzweren al verkleinen.

Vermoed je dat jouw paard maagzweren heeft, neem dan contact op met je dierenarts. Via een gastroscopie kan hij de binnenkant van de maag van je paard bekijken en een diagnose stellen. Indien een gastroscopie niet mogelijk is, kan het nuttig zijn om een empirische behandeling op te starten. Het is steeds aangeraden om de behandeling te combineren met aanpassingen in de voeding, het management en training van uw paard.

Wil je graag meer weten over maagzweren? Neem dan zeker een kijkje op https://www.zoetis.be/nl/maagzwerenbijpaarden/

 

 

Andere artikelen van Zoetis:

 

 

 

Deel dit artikel:

Ook interessant

Subsidiekansen voor hippische ondernemers

Pavo versterkt marktpositie door overname in Verenigd Koninkrijk

Paarden aan huis, maar hoe zit het met de vergunningen? Van Santvoort Advies legt uit