De btw-aangifte kan je het beste vergelijken met een puzzel. Over wat je verkoopt betaal je btw en over wat je inkoopt vraag je btw terug. Soms moet je btw betalen en soms krijg je geld terug. Wat je precies moet betalen weet je boekouder of vind je terug in je boekhoudsoftware.
Tip!
Schaf goede boekhoudsoftware aan! Dit scheelt je heel veel tijd met de btw-aangifte. Voorbeelden van fijne en eenvoudige software voor zzp’ers zijn Bunni, Moneymonk en Rompslomp.
Wanneer betalen?
BTW betaal je over het algemeen elk kwartaal. Zodra je ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel krijg je de volgende nummers:
- btw-identificatienummer (vermeld je op je verkoopfacturen)
- Omzetbelastingnummer ( heb je nodig voor de btw-aangifte)
Belangrijk!
Je moet de btw-aangifte zelf op tijd indienen en betalen. Na het indienen krijg je geen brief over hoeveel je moet betalen. Het bedrag reken je namelijk zelf uit en de betalingskenmerken krijg je jaarlijks opgestuurd. Deze staan ook boven de ingediende btw-aangifte.
KOR
Wel kan je kiezen voor de KOR als je minder dan € 20.000,- omzet maakt per jaar. Dan hoef je geen btw-aangifte te doen. Persoonlijk ben ik geen voorstander van de KOR! Vind het een hoop gedoe en in de meeste gevallen is er weinig belastingvoordeel. Een uitgebreide uitleg hiervoor vind je op: https://susannebos.nl/blog/minder-administratie-dankzij-de-kor/
BTW-regels voor de paardensector
We zijn aangekomen bij het lastigste gedeelte. In onze paardensector hebben we namelijk te maken met verschillende regels. Omdat jij (net als ik) een passie voor paarden hebt, vind ik het belangrijk om dit uit te leggen.
Eigenlijk is het heel makkelijk! Je hanteert altijd 21% btw, tenzij er een uitzondering is. Laat nu net precies in onze branche de uitzonderingen van toepassing zijn!
Voor de volgende gebieden zijn er speciale regels:
- Lesgeven
- Trainen/africhting
- Handel
- Pensionstallen
TIP!
Alle tarieven en de uitleg kan je vinden op: https://susannebos.nl/blog/btw-regels-voor-de-paardenbranche/
Ook heb ik een overzicht gemaakt in één A4 en een Excel waarmee jij je tarieven kan berekenen. Deze kan je hier downloaden: https://susannebos.nl/btwpaardensector/
Stappenplan
Begin bij het begin: pak je agenda en plan wanneer je met de btw-aangifte aan de slag gaat.
Vervolgens verzamel je de volgende gegevens:
– Alle inkoopfacturen en bonnetjes
– Alle verkoopfacturen
– Alle ontvangsten zonder factuur, bijvoorbeeld tikkies
– Alle bankafschriften
Nu ga je dit verwerken. Dit doe je als volgt:
Vul alles in in je boekhoudsoftware stuur alles naar je boekhouder.
Nu maak jij of je boekhouder de btw-aangifte en verstuurd deze. Vervolgens hoef je alleen nog maar te betalen en klaar ben je.
Succes!
Hopelijk heb ik de btw-aangifte met dit artikel makkelijker gemaakt. Heb je nog vragen? Neem gerust contact met mij op!
Tekst en foto’s: Susanne Bos