Je website is een belangrijk middel om nieuwe klanten aan te trekken. Het werkt heel simpel: hoe meer mensen je website bezoeken, hoe meer aanvragen je krijgt. Dus als je jouw bedrijf wilt laten groeien is het essentieel om het aantal bezoekers op de website te vergroten.
Je kan verschillende acties ondernemen om het verkeer te verhogen. Je kan het organisch – dus onbetaald – doen, maar je bereikt ook nieuwe mensen door op social media met advertenties meer zichtbaarheid te creëren. Het is ook mogelijk te groeien door middel van een e-maillijst met behulp van een lead magnet. Dit is een gratis weggever of freebie die mensen van je krijgen in ruil voor hun e-mailadres. Daarna stuur je e-mails, die als doel hebben dat mensen naar je website gaan of ze bepaalde producten of diensten aan te bieden.
Meer verkeer vanuit Google
Een ander middel om meer bezoekers naar je website te halen is door ervoor te zorgen dat je makkelijker gevonden wordt op Google. Uit cijfers blijkt dat mensen veel gebruik maken van deze zoekmachine. Per dag zijn er wereldwijd 5,6 miljard zoekopdrachten. Omgerekend zijn dit ongeveer 3,4 zoekopdrachten per gebruiker per dag. Niet minder dan 94,37% van de Nederlanders gebruikt Google als zoekmachine.
Vaak is Google ook het startpunt van onze zoektocht binnen de hippische wereld. Hiervoor gebruiken we vele zoekwoorden en uiteenlopende zoekmotivaties. De eerste stap is dus altijd om beter te begrijpen wat en hoe mensen zoeken. Het programma Google Trends geeft inzicht in wat mensen in Google zoeken en hoe verschillende zoekwoorden zich ontwikkelen.
Meer mensen zoeken bijvoorbeeld op het woord ‘manege’ dan op ‘paardrijden’. Vorig jaar was er gedurende de eerste lockdown ineens veel meer zoekverkeer op het woord manege. Dit kwam doordat mensen wilden checken of lessen doorgingen of ze waren opzoek naar een sport die je nog wel kon beoefenen.

Het inspelen op zoekopdrachten en zoekmotivaties en ervoor zorgen dat je hierop gevonden wordt noem je SEO (search engine optimization) of zoekmachinemarketing. Het doel hiervan is om het aantal bezoekers dat vanuit een zoekmachine op je website komt te vergroten. Want dit is meestal de belangrijkste verkeersbron. Als je het goed doet, zou je in de meeste gevallen meer bezoekers uit Google moeten kunnen halen dan door middel van je organische inzet van social media.
Om dat voor elkaar te krijgen, is het belangrijk om te weten wat de zoekwoorden van de klanten zijn.

Zoekwoorden onderzoek: de basis voor zoekmachinemarketing
Er zijn verschillende manieren om te ontdekken waar mensen op een bepaald moment op zoeken. En dus om te ontdekken hoe jij met jouw bedrijf gevonden kan worden.
- Google Search Console
Via dit gratis programma van Google krijg je inzicht in de huidige zoekwoorden en welke pagina’s door welke zoekwoorden gevonden worden. Je ziet ook waar op de search engine result page (de resultatenpagina van Google) je gevonden wordt en hoe vaak mensen hierop doorklikken. Verder geeft Google Search Console ook veel inzichten in de performance van je site dus bijvoorbeeld hoe snel je website laadt. Google Search Console is vrij eenvoudig in te richten en kan daarna gekoppeld worden aan Google Analytics. - Google Suggest
Dit is niet echt een tool van Google, maar is verwerkt in de zoekbalk als je zelf in Google een zoekwoord intypt. Google geeft dan namelijk niet zomaar suggesties om je zoekopdracht aan te vullen, maar dit is gebaseerd op veel voorkomende zoekopdrachten. Door dus te beginnen met typen in google en te kijken naar de suggesties kan je al meer leren over wat mensen veel zoeken. - Google resultaten
Door een zoekopdracht uit te voeren en de resultaten goed te bekijken, kan je ook veel leren over het zoekgedrag van de brede massa. Google doet namelijk zijn best om fijne zoekresultaten te laten zien. Zie je bijvoorbeeld een kaart in de zoekresultaten dan weet Google dat dit een lokale zoekopdracht is waarbij locatie een grote rol speelt. Zie je afbeeldingen dan weet Google dat veel mensen opzoek zijn naar plaatjes met deze zoekopdracht. En zie je hier shopping resultaten, dan weet Google dat het bij deze zoekopdracht gaat om het kopen van een product. Verder krijg je helemaal onderaan de pagina ook weer gerelateerde zoekopdrachten die je meer inzicht geven in wat mensen nog meer zoeken wat te maken heeft met de door jou ingevoerde zoekopdracht. - Zoekoptimalisatie tools
Natuurlijk zijn er echt ontzettend veel tools om je hierbij te helpen. De meesten zijn erg complex en hierdoor dus ook vaak zeer prijzig. Twee tools die ook voor weinig geld beschikbaar zijn zijn Ubersuggest of de Keyword Planner van Google zelf. Ubersuggest laat je een beperkt aantal zoekwoorden gratis nalopen, maar heeft ook verschillende abonnementen die behapbaar zijn. De tool is niet zo uitgebreid als sommige SEO-tools, maar juist dat maakt het naar mijn mening een sterkere tool. Het is gewoon simpel en geeft weer wat je als basis moet weten of kunnen nazoeken. De Keyword Planner van Google zelf is in principe gratis te gebruiken. Je moet wel een Google Ad account hebben en ook actieve campagnes hebben lopen om volledig gebruik te kunnen maken van deze tool. Beide tools kunnen je niet alleen meer inzicht geven in de termen die mensen gebruiken, maar ook in hoe vaak deze gezocht worden en hoeveel concurrentie zich al richt op deze zoekwoorden. - Google trends
Zoals je in bovenstaande tekst al zag kan je er in Google trends achterkomen welke term je het beste kan gebruiken. Ook kan je de ontwikkeling van een zoekwoord goed volgen of zelf kijken of er seizoenspatronen voor jouw zoekwoord te zien zijn.
Zoekwoorden inzetten met behulp van jouw website
Met bovenstaande tools heb je nu wellicht wat meer inzicht gekregen in de belangrijke zoekwoorden voor jouw doelgroep. Je hebt nu als het goed is een lijst met zoekwoorden waar je iets mee wil of kan. Er zijn nu twee manieren om hiermee aan de slag te gaan: 1) je maakt nieuwe pagina’s aan die je helemaal in gaat richten om op deze zoekwoorden gevonden te worden zoals bijvoorbeeld een blog-pagina over een bepaald onderwerp of 2) je neemt een bestaande pagina en gaat deze met behulp van de inzichten verbeteren.
Om te scoren met een nieuwe of bestaande pagina moet je ervoor zorgen dat de zoekwoorden waarop je gevonden wil worden aanwezig zijn op een aantal belangrijke plekken op deze pagina’s.
- De title tag – dus hoe je pagina heet (dat is ook wat je ziet staan in het tabblad van je browser)
- Titels en tussenkoppen: de H1 (dus de belangrijkste titel) van je pagina is bijzonder belangrijk voor SEO. Gebruik deze altijd maar één keer en zet verder de andere titels op H2 en H3. SEO Quake is een chrome extensie waarmee je kan checken of dat voor jouw pagina goed is ingesteld.
- Tekst: de zoekwoorden en de semantiek (het thema) rondom de zoekwoorden moeten ook terugkomen in de content.
- Rijke content: naast tekst helpt het ook om andere vormen van content zoals afbeeldingen en video’s te gebruiken en deze ook passende bestandsnamen en alternatieve teksten te geven die ook je zoekwoorden bevatten.
De Metatekst- meer mensen door laten klikken
De metatekst is als laatste nog relevant voor jouw succes in Google. Dit is de korte tekst die je bij een website ziet staan. Dit moet je eigenlijk zien als een soort advertentietekst voor jouw website.
Via een tool zoals Yoast kan je Google een passende beschrijving of tekst meegeven. Deze wordt in veel gevallen gewoon overgenomen door Google. Maar schrik niet als je ondanks dat je deze hebt ingesteld een andere tekst ziet. Google wil hierin nog wel eens eigenwijs zijn en maakt soms eigen metateksten uit de content op jouw pagina. De metatekst is niet relevant voor de ranking, maar helpt dus wel om mensen vanuit Google naar je pagina te halen.
Dit is ook afhankelijk van je positie in Google, want hoe hoger je op de resultatenpagina scoort, des te meer verkeer komt er uiteindelijk op je website terecht. Het doorklikken (CTR) neemt namelijk snel af na zoekopdracht 5 op de eerste pagina. De tweede pagina (dus een gemiddelde positie die hoger is dan 10) wordt al bijna niet meer bezocht. De rangschikking maakt Google door een inschatting te maken hoe relevant de gevonden pagina’s op de hele wereld zijn voor een bepaald zoekopdracht. Dus de positie van een pagina in Google is in principe gewoon de relevantie van deze pagina voor de ingevoerde zoekopdracht.
Technische aspecten spelen ook een rol
De vindbaarheid van je website wordt niet alleen door de content vergroot. Ook de technische aspecten van je website zijn heel belangrijk. Zo speelt bijvoorbeeld de mobielvriendelijkheid of mobile responsiveness een rol. Google ziet namelijk dat steeds meer zoekopdrachten vanuit een mobiele telefoon worden uitgevoerd. In Google Search Console kan je daarom ook de mobielvriendelijkheid van je pagina checken.
En ook de website-snelheid wordt steeds essentiëler. Hier heeft Google een paginafunctionaliteits-test voor ingevoerd die je ook via Google Search Console of PageSpeed Insights van Google uit kan voeren. De zogenoemde Core Web Vitals laten zien hoe jouw website hierop scoort. Vaak zijn de verbeterpunten wel vrij technisch en kan je hierbij het best een developer of webhosting betrekken om bepaalde punten aan te passen of te verbeteren.
De reden dat Google hier veel meer naar kijkt is dat Google de gebruiker een goede ervaring wil bieden. De websites die minder goed scoren op snelheid en mobielvriendelijkheid laat Google dus minder graag zien. Dus als Google twee pagina’s heeft met vergelijkbare waardevolle content maar één scoort beter op deze punten, dan zal Google veel liever deze dan de andere laten zien.

Waar kan je direct mee aan de slag?
Nu kan ik mij voorstellen, dat dit artikel vrij technisch en ingewikkeld overkomt als je nog nooit iets met SEO hebt gedaan. Toch zijn er dingen, waar je meteen mee aan de slag kan.
- Blogs schrijven rondom belangrijkste zoekwoorden
Wil je gevonden worden, dan heb je content nodig. Vaak is de oplossing om te beginnen met een blog waarin je je met bepaalde artikelen richt op verschillende zoekwoorden die naar voren kwamen uit je onderzoek. Doe dat niet alleen op je eigen website, maar kijk ook of je blogs kan schrijven voor andere grote websites of platformen die jouw doelgroep vaak gebruikt. Uiteraard wil je vanuit hier ook weer doorlinken naar je website. - Social media kanalen linken
Je social media-kanalen linken vanuit je website helpt direct al met de domeinscore van je website. Verder kan je ook vanuit de bio/info-sectie van de social media-kanalen naar je website toe linken. Maar denk ook een beetje “out-of-the-box”. Zet bijvoorbeeld Pinterest in als je relevante foto’s hebt of werk met Youtube video’s om ook hier gevonden te worden. - Foto zoekopdrachten
Heb je bij je zoekopdracht foto’s op de search engine result page gezien? Werk dan ook aan de vindbaarheid van jouw foto’s en werk de bestandsnamen van foto’s op je website bij. Dit werkt uitstekend als je een paard of dekhengst hebt die gevonden moet worden. Uiteraard spelen Youtube-video’s hier ook een grote rol bij. - Backlinks
Dit zijn links vanuit andere websites naar jouw website. Hoe relevanter deze links zijn, des te populairder je website in de ogen van Google is. Maar doe dit zonder hiervoor geld te betalen. Daar houdt Google namelijk niet van. Dit moet op een organische manier groeien.
Als je dit simpele hands-on plan volgt, kan je voor meer verkeer zorgen en dat gaat dan automatisch elke dag, elke week of elke maand door zonder dat je er wat voor hoeft te doen. De mensen komen dan namelijk met de zoekwoorden vanzelf bij jou terecht. SEO is wel een langetermijn-strategie. Het duurt namelijk even voordat je hier handigheid in hebt en het duurt ook even voordat Google de aanpassingen heeft verwerkt en dit te merken is in de zoekresultaten. Verwacht dus niet dat je binnen 1 dag een betere positie hebt in Google en makkelijker vindbaar bent.
Bij vragen of voor meer uitleg kan je contact opnemen Annika van Clickhorse Marketing of door het Equipreneurs-programma speciaal voor hippische ondernemers te volgen dat in september weer van start gaat.