Skip to content

(Hippisch) ondernemen met het oog op de toekomst

Thema: Dienstverlening, Duurzaamheid, Huisvesting en Verzekeren

(Hippisch) ondernemen met het oog op de toekomst

Thema: Dienstverlening, Duurzaamheid, Huisvesting en Verzekeren

Ondernemen met het oog op de toekomst. Natuurlijk kijk je als (hippisch) ondernemer altijd vooruit en ben je voorbereid op de toekomst. Benieuwd wat de toekomst is van ruimtelijke ordening? Lees dan de nieuwste blog van Van Santvoort Advies!

 

Paardenhouderij

Het begrip ‘paardenhouderij’ kent allerlei verschijningsvormen. Er zijn maar een beperkt aantal paardenbedrijven die volledig agrarisch zijn. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven waar paarden worden opgefokt, een hengstenhouderij of een paardenmelkerij. In de hippische sector zijn er juist veel meer bedrijven die geen zuiver agrarisch karakter hebben. Denk aan trainingstallen, handelsstallen en pensionstallen. Dan de derde optie, een mix, komt misschien nog wel het meeste voor. Bijvoorbeeld een trainingsstal die ook opfok heeft. Het is geen zuivere agrarische bestemming, maar eerder een verruiming van de agrarische bestemming. Ondernemen met het oog op de toekomst betekend ook vooral goed weten hoe de regelgeving in elkaar zit. Wil je in de toekomst gaan starten, vergroten of verbouwen. Check eerst of je plannen passen binnen het bestemmingsplan! Een geschikte locatie om een paardenbedrijf te runnen is het ideale uitgangspunt.

 

Wees altijd alert op veranderingen in het bestemmingsplan en als er een nieuw bestemmingsplan wordt vastgesteld controleer deze dan goed.

 

Stallen, welk formaat is goed?

Afhankelijk van het doel van het hippische bedrijf heb je huisvesting voor de paarden nodig. Sinds 1 januari 2017 wordt het gebruik van stands voor alle FNRS-leden verboden en verder zijn er een aantal richtlijnen waar je je aan kunt houden.

In de Gids Goede Praktijken staan richtlijnen voor de box oppervlakte. De boxoppervlakte voor individuele huisvesting is minimaal (2 x stokmaat) in het kwadraat voor pony’s kleiner dan 1,56 meter. De boxoppervlakte is minimaal 10 m2 voor paarden groter dan 1,56 meter. Per 1 januari 2012 is deze maat als standaard genomen bij toetsing van aanvragen voor nieuw- en verbouw van stallen. Er geldt een overgangsperiode van 15 jaar voor bestaande stallen om per 1 januari 2027 box maten aangepast te hebben. De oppervlakte van de box voor hoogdrachtige merries tijdens het veulenen en voor een merrie met een veulen is minimaal 12 m2 tenzij er minimaal 8 uur weidegang per dag wordt toegepast.

In dezelfde Gids Goede Praktijken staat ook dat paarden minimaal 2,5 uur beweging buiten de box moeten krijgen. Ondanks dat hier nog geen wettelijke verplichtingen voor zijn gemaakt, is het wel goed om je bewust te zijn van deze richtlijnen. Ook zijn er richtlijnen voor licht, ventilatie en luchtvochtigheid. Op deze pagina kun je de hele Gids nalezen.

 

Milieuvergunning en Wet natuurbescherming

Als je paarden gaat houden op grote schaal, en dat is boven de 100 paarden, dan is een milieuvergunning verplicht. Tussen de 50 en 100 paarden heb je een meldingsplicht die je aanvraagt als verguning. Dit heet een beperkte milieutoets. Tot 50 paarden, exclusief opfok, heb je een meldingsplicht. Een milieuvergunning wordt in principe altijd goedgekeurd als je voldoende stikstofrechten hebt. Die stikstofrechten zijn ook weer belangrijk, dat bepaalt namelijk het aantal paarden dat je mag houden. Weet je dat als je in de toekomst nog ooit meer paarden wil gaan houden het altijd verstandig is om stikstof te behouden of indien mogelijk, meteen aan te kopen.

Als je activiteiten wil ondernemen in de buurt van een beschermd natuurmonument en/of een Natura 2000-gebied, kan het zijn dat je een vergunning Natuurbeschermingswet moet aanvragen. Benieuwd of je een Wet natuurbescherming nodig hebt? Het Team van Van Santvoort Advies helpt graag om dit uit te zoeken.

 

 

We gaan groter!

Je bent gestart met een prachtige accommodatie maar je wil misschien in de toekomst nog uitbreiden? Dan is het belangrijk dat je binnen je bouwvlak blijft. Dat je een mooie ruimte hebt op je locatie voor een (grotere) buitenbaan of extra betekend niet meteen dat deze in het bouwblok ligt. Op de website www.ruimtelijkeplannen.nl kun je eenvoudig zien of de geplande uitbreiding in het bouwblok ligt.

 

Trends in paardenhouden

Dierwelzijn hebben we hoog in het vaandel staan. Niet alleen jij als ondernemer bent er dagelijks mee bezig, ook in de publiciteit komt er steeds meer aandacht voor dierwelzijn. Om aan de buiten wereld te laten zien dat paardenwelzijn een van de hoogste prioriteiten is, is Keurmerk Paard en Welzijn opgericht. Met een keurmerk onderscheid je je als ondernemer van andere hippische bedrijven. Je laat zien dat je bedrijf voldoet aan de hoogste dierwelzijnsnormen. Meer informatie over Keurmerk Paard en Welzijn kun je hier vinden.

Je hebt vast ook wel eens gehoord van paddock paradise; een natuurlijke manier van huisvesting.  Een dergelijke manier van paarden houden moet passen in de omgeving. Hiervoor krijg je te maken met landschappelijke inpassing. Het maken van walletjes, waterpartijen en het poten van bomen kunnen allemaal een positief effect hebben op de omgeving. Neem dit zeker mee in de aanvraag van een vergunning!

 

Duurzaam = de toekomst

Dat duurzaam belangrijk is, is geen nieuws. Sterker nog, bij (nieuw)bouw heb je een streepje voor als je plannen duurzaam zijn. Maar het is een breed begrip, in het kort houd je bij duurzaam bouwen en verbouwen rekening met de effecten op het milieu. Met oog voor biodiversiteit, gebruik van natuurlijke materialen of zelfs hergebruik van materialen én levensloopbestendig. Met deze zaken toon je aan dat je over de toekomst nadenkt. Ook het plaatsen van zonnepanelen hoort bij duurzame oplossingen voor jouw hippische onderneming.

 

Heb je plannen om te starten met een hippische onderneming, uit te breiden of te verbouwen? Het team van Van Santvoort Advies helpt je graag op weg met de nieuwste regelgeving en vergunningen.

 

 

Deel dit artikel:

Ook interessant

Subsidiekansen voor hippische ondernemers

Pavo versterkt marktpositie door overname in Verenigd Koninkrijk

Paarden aan huis, maar hoe zit het met de vergunningen? Van Santvoort Advies legt uit