Skip to content

Het zonnedak van: Familie Meiberg

Thema: Duurzaamheid, Huisvesting en Verzekeren

Het zonnedak van: Familie Meiberg

Thema: Duurzaamheid, Huisvesting en Verzekeren

Een aantal jaren spookte het idee van zonnepanelen op het staldak door het hoofd van André Meiberg en zijn vrouw Paulien. Maar na regelmatig benaderd te zijn geweest door diverse partijen voor zonne-energie (waarbij het contact doodbloedde) en een afspraken die niet nagekomen werden, verloor André het vertrouwen in het idee. Maar vorig jaar vond André echter kwam er toch weer een kans voorbij die hij met beide handen aanpakte. Hij ontwikkelde met een partij waarin hij wel vertrouwen had, GroenLeven, zijn gewilde zonnedak. “Mijn vrouw en ik zijn altijd al gefascineerd geweest door zonne-energie, en wat hebben we nu een lol van de investering. Het is geweldig om een eigen energiecentrale te hebben!”, zegt André.

 

Al 30 jaar timmeren André en Paulien Meiberg al hard aan de ondernemersweg. Door de jaren heen is het varkensbedrijf van het paar geëvolueerd tot een succesvol bedrijf. “We kregen het voor elkaar om een stal te bouwen, hebben grond bijgekocht en breidden zo gestaag uit. Wat was nu de volgende stap die we konden nemen, die écht rendement oplevert? Zonne-energie.” Vreemd genoeg vond André niet het enthousiasme wat hij zelf heeft terug bij sommige zonne-energiepartijen. “Ik vond dat mensen er niet veel mee deden, daar was ik erg verbaasd over. Regelmatig kreeg ik mensen aan de deur die met ons in zee wilden voor een zonnedak, om vervolgens nooit meer van ze te horen. En kwam het tot een offerte, dan bleek de partij de afspraken vanaf het begin af aan niet na te komen. Jammer.”

 

En na een periode van teleurstellingen was André het vertrouwen verloren. Tot Agrifirm, de organisatie waar de veehouder bij aangesloten is, in de lucht kwam met een programma die zij in samenwerking met GroenLeven waren opgestart: AgrifirmZon. Met AgrifirmZon helpt Agrifirm haar ondernemers aan een duurzame oplossing zonder te investeren. De dakhuuroplossing van GroenLeven staat centraal. De ondernemer verhuurt zijn of haar dak en ontvangt van GroenLeven daarvoor een aantrekkelijke huurvergoeding per paneel.

 

“We hebben binnen dit project een inventarisatie gedaan, wat in de eerste instantie heel erg positief leek. Toch nam GroenLeven het zekere voor het onzekere: geen enkele dakconstructie op mijn terrein zou geschikt genoeg zijn. Toen was het écht tijd om het idee even te laten rusten,” zegt André. Maar opgeven deed André niet. Na contact met de stalbouwer kwam er een extra constructierapport op tafel te liggen, waaruit bleek dat de meeste stallen alsnog ingezet konden worden voor 880 zonnepanelen.

 

GroenLeven heeft er echt verstand van en doen wat ze zeggen. Het zijn niet de standaard ‘zonne-energieverkopers

 

En als het dan losgaat, dan gaat het ook goed los. “Na de offerte begonnen de mannen en vrouwen van GroenLeven in januari 2020 met de bouw van onze eigen zonne-energiecentrale. En ik heb daar geen enkel verkeerd woord over: wat is er een ontzettend goed stuk werk geleverd, iedereen was vriendelijk en behulpzaam en ons systeem is zo netjes afgewerkt.” André is niet de eerste of enige in zijn omgeving met zonnepanelen op zijn dak, maar het verschil in kwaliteit merkt hij duidelijk op. “Andere systemen in de buurt zijn veel minder netjes afgewerkt. GroenLeven heeft er echt verstand van en doen wat ze zeggen. Het zijn niet de standaard ‘zonne-energieverkopers’.”

 

In het proces is André er wel achter gekomen hoe moeilijk het is om het kaf van het koren te scheiden als het gaat om zonne-energiepartijen. “Maar Agrifirm ging met GroenLeven in zee, dus ik vertrouwde erop dat het goed was. Ik hoor in mijn omgeving dat het in het verleden bij GroenLeven soms wel wat lang duurde. En dan vroeg ik: is het goed gekomen? Het antwoord was altijd ‘ja’, dus wat is dan het probleem? Secuur werken betekent gewoon kwaliteit, ook al gaat er in de regel wat meer tijd overheen.”

 

 

Inmiddels is het systeem van André en Paulien al een bijna jaar in gebruik. “Ik ben 53 jaar en heb geen opvolger voor het bedrijf. Uitbreiding had ook geen zin voor de lange termijn, want gaat het rendement ervan omhoog? Met zonnepanelen is rendement een gegeven, en ik heb er nog eens geen arbeid van ook. Ik ben dan ook heel erg benieuwd hoe de opbrengst blijkt te zijn als het jaar verstreken is in mei. ”

 

André hoopt dat meer ondernemers, agrarisch maar ook zeker industrieel, na zullen gaan denken aan een zonnedak. “Want de daken, die zijn heel erg belangrijk voor de energietransitie. Daar energie opwekken waar het nodig is. Ik denk dat we als Nederland een voorbeeldfunctie hebben voor de wereld, maar wel in een land dat best vol is. Al het mogelijke dakoppervlak benutten is daarom mijns inziens nuttig. En zonneparken op land? Ja, voor mij liever niet, maar ik snap het wel. We moeten er in ieder geval erg zorgvuldig mee omgaan met bijvoorbeeld dubbelfuncties.”

 

Wat is er volgens André nog meer nodig om de energietransitie tot een succes te brengen? “Ik zie veel toekomst in opslagmogelijkheden, ook voor onszelf. Ik denk echter niet snel aan een lithiumbatterij; als je weet waar de materialen vandaan komen voor zo’n accu, moet je je afvragen of het wel zo duurzaam is. Waterstof, daar zie ik echt wel toekomst in. Maar hoe dan ook, de technieken zullen steeds beter worden. En als er dan een heel goede methode is ontwikkeld voor opslag, zal ik de eerste zijn; dat is een goede volgende stap voor de verduurzaming van ons bedrijf!”

 

Tekst en headerafbeelding: GroenLeven

 

 

Meer artikelen van GroenLeven:

 

Deel dit artikel:

Ook interessant

Paarden aan huis, maar hoe zit het met de vergunningen? Van Santvoort Advies legt uit

Een (sport) paard kopen of verkopen?

Tips om koliek te voorkomen veroorzaakt door voorjaarsgras