Skip to content

Het voeren van een fokmerrie

Thema: Voeding

Het voeren van een fokmerrie

Thema: Voeding

Tijdens het insemineren, de dracht en de lactatieperiode is het juist voeren van je merrie enorm belangrijk om deze op de juiste manier te ondersteunen. Te kort aandacht hieraan of een verkeerd rantsoen kan dan ook slecht uitpakken voor het groeiende veulen. Hartog Paardenvoeders geeft je extra informatie en tips over de juiste voeding van je merrie in deze periode.

 

Zodra je besloten hebt om jouw merrie laten dekken met een hengst is het al belangrijk om extra aandacht te geven aan de voeding. Wanneer je jouw merrie op de juiste manier voert kan dit de vruchtbaarheid ondersteunen wat zorgt voor een grotere kans op een drachtige merrie. De juiste dosis vitaminen en mineralen spelen hierin een grote rol en vooral een tekort aan vitamine A kan zorgen voor een slechte vruchtbaarheid. Vitamine A is ruim aanwezig in vers gras en luzerne in de vorm van caroteen, maar gaat snel verloren wanneer dit gemaaid wordt. Doordat we bij Hartog de ruwvoeders na het maaien direct op hoge temperaturen drogen blijft het caroteen gehalte beter behouden dan bij hooi het geval is. Het kan dus een toegevoegde waarde zijn om de Hartog Lucerne-mix bij te voeren aan je merrie wanneer je deze drachtig probeert te krijgen. Daarnaast is de Hartog Lucerne-mix ook rijk aan Vitamine E en foliumzuur.

 

Is je merrie drachtig?

Ook dan is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan het juist voeren van je paard. Zeker in de laatste drie maanden van de dracht heeft een merrie behoefte aan speciale voeding. In deze periode wordt er namelijk door het paardenlichaam meer eiwit en energie verbruikt om het veulen te laten groeien. Ook hierbij zijn de vitaminen E en A weer extra belangrijk.

 

Daarnaast zijn in deze laatste maanden van de dracht ook de mineralen calicum, fosfor, magnesium, koper, zink en mangaan belangrijk. Niet alleen omdat de behoefte hieraan stijgt, maar ook om je ongeboren veulen op de juiste manier te laten ontwikkelen en bijvoorbeeld OCD te voorkomen.

 

 

Wanneer het veulen geboren is

Als het veulen geboren is, is het wederom belangrijk om de merrie te ondersteunen. In de eerste drie maanden na de bevalling neemt de behoefte aan eiwit toe doordat het zogende veulen veel van de merrie vraagt. Door deze verhoogde behoefte is het belangrijk om je merrie extra bij te voeren met bijvoorbeeld merriebrok.

 

TIP van Hartog Paardenvoeders

Meng de (merrie)brok met de Hartog Lucerne-mix. Deze ruwvoermix is rijk aan calcium en eiwitten waardoor het je merrie extra ondersteunt in alle fasen van de dracht. Daarnaast heeft het mengen van de merriebrok met de Lucerne-mix als bijkomend voordeel dat de merrie langer over haar voerbeurt doet, meer moet kauwen en hierdoor de voedingsstoffen beter opneemt!

 

Andere artikelen van Hartog Lucerne:

 

 

 

Deel dit artikel:

Ook interessant

Subsidiekansen voor hippische ondernemers

Pavo versterkt marktpositie door overname in Verenigd Koninkrijk

Paarden aan huis, maar hoe zit het met de vergunningen? Van Santvoort Advies legt uit