De paddockplaat wint aan populariteit in allerlei type paardenbodems. Waar voorheen een bodem vooral werd opgebouwd uit natuurlijke materialen, zien we steeds meer het gebruik van paddockplaten/ roosters. Maar wat is het nu precies? En hoe pas je ze goed toe?
De functie van een paddockplaat
De functie van een paddockplaat is eigenlijk tweeledig:
- Bescherming voor de onderlaag
- Stabiliserende werking voor de toplaag
Ofwel zorgen ze ervoor dat de onderlaag goed wordt beschermd, zonder dat het ten koste gaat van de waterdoorlatendheid of dat de paarden het kunnen slopen. Daarbij heeft het ook een stabiliserende en versterkende werking voor de toplaag. Ze vangen de puntbelasting beter op (waardoor de bodem minder snel verdicht) en je kunt werken met een minder dik zandpakket op de roosters/ onderlaag. Ook voor paarden die veel graven is een paddockplaat een uitkomst. De onderlaag kan zo niet meer worden geraakt. Wegzakken in de modder is met een paddockplaat ook verleden tijd.
Voordelen op een rij:
- Geen wegzakkende paarden meer in de modder
- Geeft veel stabiliteit mee aan de toplaag
- Bescherming van de onderlaag
- Ideaal voor paarden die graven. Je voorkomt dat de paarden dieper kunnen graven dan de roosters, maar je kunt de paarden nog wel een fijn zandpakket geven
- Lange termijn onderhoudsvrij. De roosters zijn zeer sterk en herbruikbaar
Paddockplaten toepassen
Op de markt zijn zeer veel verschillende paddockplaten op de markt. Het grootste verschil zit in de belasting die een rooster aankan en het materiaal (stevigheid). Met paarden is de puntbelasting hoog en ook met graven kunnen er forse krachten op de plaat worden uitgeoefend. De draagkracht van de rooster is dus belangrijk.
Vervolgens dient de paddockplaat te worden toegepast op een stabiele en waterdoorlatende onderlaag. Zo in de modder aanbrengen is niet wenselijk. De platen zullen worden ‘opgezogen’. Je maakt dus eerst een stabiel en waterdoorlatend fundament en daarop leg je de roosters. Het leggen is eenvoudig. Je klikt ze zo aan elkaar.
Tot slot vul je de roosters af met zand. Dit mag voor een paddock best grof zand zijn, de stabiliteit komt uit de roosters. Afvullen is naar wens. Minimaal 5 tot 10cm boven de roosters en verder naar eigen wens. Sommige paardeneigenaren vinden het prettig dat de rooster dient als middenlaag en brengen dus een dik zandpakket aan zodat de paarden niets van de roosters merken.
Anderen willen juist de hardheid van de rooster gebruiken en vullen de roosters slechts met enkele centimeters op als afstrooilaag. Een ander groot voordeel is dat de roosters weer uit elkaar te halen zijn en eventueel dus mee te verhuizen naar een andere locatie.
Staat je paddock al onderwater?
Heb je een bestaande paddock die onder water staat? Dan wordt het voor dat seizoen een lastiger verhaal: je bent dan eigenlijk te laat. Een paddock bouw je bij voorkeur op voordat het natte seizoen begint. Zo zorg je ervoor dat je op tijd klaar bent voor de winterperiode. Een optie is dan nog dat je een deel van de paddock verhardt of paddockroosters toe gaat passen.
Een voorwaarde voor paddockplaten is wel dat de bodem moddervrij is en een stabiele laag onder de roosters heeft. Op die manier heb je het meeste profijt van de roosters en gaan ze niet bewegen.