Skip to content

Fysiotherapeut Saskia Heijkants, bewegingsexpert in de hippische sport, werkt samen met Paard en Bedrijf en biedt een trainingstraject aan

Thema: Sport, Welzijn

Fysiotherapeut Saskia Heijkants, bewegingsexpert in de hippische sport, werkt samen met Paard en Bedrijf en biedt een trainingstraject aan

Thema: Sport, Welzijn

Saskia Heijkants is als fysiotherapeut en ruitertrainer gespecialiseerd in techniek training voor ruiters. Door bewegingsanalyse, met en zonder paard, worden lichamelijke klachten bij de ruiter verminderd en sport resultaten geoptimaliseerd. Ze stelt zich graag zelf aan je voor.

 

Achtergrond

Zolang als ik me kan herinneren heb ik altijd al in de buurt van een paard willen zijn. Het verzorgen, het rijden en het beleren van een paard heeft me altijd gefascineerd. Ik heb altijd al willen begrijpen hoe een paard beweegt en waarom hij wel of niet reageert op een hulp. Ik kreeg al gauw in de gaten dat er voor mij geen hippische carrière was weggelegd. Aan fanatisme ontbrak het niet, wel aan rijtalent (helaas). Na wat jaren flink oefenen en het rijden van verschillende paarden kwam ik per ongeluk kwam ik in aanraking met de studie fysiotherapie. Dit bleek een schot in de roos, hier kreeg in inzicht in het menselijk beweegpatroon de daarbij behorende klachten, beperkingen en mogelijke oplossingen. Dit heeft de basis gelegd voor de bewegingsanalyses die sinds 12 jaar toe pas in de paardensport

Fysiotherapeut Saskia Heijkants, bewegingsexpert in de hippische sport.

 

Bewegingsanalyse voor ruiters

Om tot een goede bewegingsanalyse te komen zijn er naar mijn idee 3 dingen noodzakelijk: kennis van het persoonlijk beweegpatroon van de ruiter, een duidelijke hulpvraag (lichamelijke klachten of een rijtechnische vraag) en inzicht in het beweegpatroon van het paard. De mix van deze 3 delers maakt vaak een groot gedeelte van de oplossing. Door gebruik te maken van onder andere Flexchair training is het mogelijk het beweegpatroon van de ruiter inzichtelijk te maken en dit te koppelen aan de specifieke vraag. Bijvoorbeeld: waarom kan ik naar links wel appuyeren en naar rechts niet? Of hoe kan het dat ik na het rijden last heb van mijn onderrug? Het antwoord levert altijd een trainingsmogelijkheid op, we zijn tenslotte opzoek naar verbetering. En dat is het allerleukste, wie je ook bent en wat je ambitie ook mag zijn, het kan altijd beter.

 

Oproep voor trainingstraject

Om iedereen de kans te gunnen om te verbeteren zijn we op zoek naar:

  • een ruiter of amazone die zin heeft om naar zijn/haar persoonlijke bewegingsgedrag te kijken
  • nooit eerder bij mij heeft getraind
  • minimaal 3x per week op een vast paard rijdt, +L niveau
  • bereidt is 1x per 4 weken op maandag of vrijdag naar Oisterwijk (NB) te komen om te trainen (zonder paard)
  • een paard gestald heeft +/- 30 min. rijden met de auto vanaf Oisterwijk of Woerden
  • niet camera schuw is
  • het leuk vindt om zich zelf terug te zien in een reportage

En onthoud: niets is fout, maar alles kan beter!

 

Reportage

Gedurende dit trainingstraject zal Paard en Bedrijf  via de website verslag doen van de vorderingen van de ruiter of amazone. In het tweede magazine volgt een uitgebreid verslag.

Voldoe jij aan bovenstaande punten en lijkt het je leuk om hier aan deel te nemen? Meld je dan aan door een mail te sturen naar info@paardenbedrijf.nl. We ontvangen graag een korte omschrijving over je zelf en een motivatie waarom jij in aanmerking wilt komen voor dit trainingstraject.

Inschrijven kan tot 15 april a.s.

 

 

Ook samenwerken met Paard en Bedrijf?

Paard en Bedrijf is voortdurend op zoek naar samenwerkingen met hippisch professionals. Wil je hierover van gedachten wisselen?

Stuur dan een mail naar info@paardenbedrijf.nl of bel ons 072 30 30 007.

 

Deel dit artikel:

Ook interessant

Subsidiekansen voor hippische ondernemers

Pavo versterkt marktpositie door overname in Verenigd Koninkrijk

Paarden aan huis, maar hoe zit het met de vergunningen? Van Santvoort Advies legt uit