Skip to content

Paardenarts Frank van Leeuwen: De kracht of noodzaak van samenwerken

Thema: Welzijn

Paardenarts Frank van Leeuwen: De kracht of noodzaak van samenwerken

Thema: Welzijn

Gelukkig gebeurt het al veel minder, de dierenarts die een hoefsmid de schuld geeft, en de hoefsmid die aangeeft niet met een dierenarts te kunnen communiceren. In de eerste jaren heb ik er veel in geïnvesteerd, maar ik overdrijf niet als ik zeg dat ik 45 hoefsmeden in mijn telefoon heb staan. Regelmatig heb ik ook contact met die jongens en meer en meer ook dames. Het is belangrijk e.e.a. goed te overleggen want als ik dat aan een klant over laat, dan wordt het vaak niet goed genoeg benadrukt wat er precies anders moet.

Dat een verandering van beslag nodig is, wil ook zeker niet zeggen dat een smid geen goed werk heeft geleverd. Als orthopedisch dierenarts wil ik de belasting veranderen om een bepaalde structuur te ontzien of een beweging te vergemakkelijken. Voor een gezond paard is dat niet de beste optie, maar er kan een medische noodzaak zijn om dit wel te willen. Zo zijn hoefsmeden maar ook dierenfysiotherapeuten mijn belangrijkste medicijn. Als ik denk dat ik in eerste instantie teveel moet corrigeren, dan vraag ik “mijn eigen” smid om e.e.a. op te pakken en dan over te dragen. Frictie met smeden wil ik niet.

 

 

Om even een klein voorbeeld te geven. Enkele jaren terug kwam ik voor een second opinion bij een paard. Groot beest. Hij was onder behandeling van artrose in de hals bij een andere kliniek, maar dit hielp onvoldoende. Uit mijn onderzoek kwam een bilaterale kreupelheid die een oorsprong had in de ondervoet. Dit betekent dat beide voorbenen aangetast waren. Röntgenologisch onderzoek wees een forse artrose uit, maar ook een “achteroverkanteling” van het hoefbeen. Normaal is de hoek van de zoolvlakte van het hoefbeen met de bodem ongeveer 5 graden. In dit geval was het ongeveer 5 graden de verkeerde kant op. Inspuiten heeft dan niet zoveel zin als je de stand van de voet niet meepakt. Ik ben toen teruggekomen wanneer de smid ter plaatse was. Gezellig, nuttig en een blij paard. Hoewel de stand van de voet erg slecht was, kan je het de smid niet kwalijk nemen. Die kan er niet inkijken, ik wel.

Samen kom je tot de oplossing. Inmiddels hebben we erg veel ervaring met het aanpassen van een ijzer. Zooltjes en silicone zijn bij iedereen bekend. Het verbreden van de teen of een tak of juist het versmallen hiervan is nog niet bij iedereen bekend. Toch is het leuk, want je kan hele mooie veranderingen teweegbrengen met kleine aanpassingen in een ijzer.

 

Tekst en beeld: Frank van Leeuwen

 

 

Andere artikelen van Frank van Leeuwen:

 

 

 

Deel dit artikel:

Ook interessant

Subsidiekansen voor hippische ondernemers

Pavo versterkt marktpositie door overname in Verenigd Koninkrijk

Paarden aan huis, maar hoe zit het met de vergunningen? Van Santvoort Advies legt uit